Жоао VI од Португалија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на кралот Дом Жоао VI од Португалија

Жоао VI (полно име: Жоао Марија Хозе Франциско Ксавиер де Паула Луис Антонио Домингос Рафаел де Браганса; Лисабон, 13 мај 1767 година - Лисабон, 10 март 1826 година)со прекар „О Клементе“, тој беше крал на Обединетото Кралство на Португалија, Бразил и Алгарвес од 1816 до 1822 година (кога Бразил стана независен - што резултираше со изумирање на постојното Обединето Кралство). Од 1822 година наваму бил крал на Португалија и Алгарве сè до неговата смрт во 1826 година. Со Договорот од Рио де Жанеиро од 1825 година, кој ја призна независноста на Бразил од Обединетото Кралство Португалија, Бразил и Алгарвес, тој исто така беше титуларен император на Бразил.