Жиродин

Од Википедија — слободната енциклопедија
А Фаиреј ФБ-1 Жиродин

Жиродин може концептуално да се опише како авион со фиксирано крило опремено со дополнителен ротор, управувано од терминал реактивни мотори - TMM (инж. врв-млаз; млазен мотор на крајот од секоја рака на роторот), наменети за вертикално или многу кратко полетување и слетување, способни да летаат во режим автоматска за време на летот со исклучен ТММ и со создавање на стандардна аеродинамичка пловна моќност на крилјата[1],[2].

Фери Ротидајн Y во 1959 година
Слика на почетниот концепт , што го покажува неговиот ротор со слободно вртење, кој е опремен со интегрални перки напојувани со турбо воздух од два погонски мотори на гас-турбини Вилијамс

Литература[уреди | уреди извор]

  • "The Fairey Gyrodyne." J.A.J. Bennett. Journal of the Royal Aeronautical Society, 1949, Vol. 53
  • "Aerodynamics of the Helicopter". Alfred Gessow & Garry C. Myers, Jr. Frederick Ungar Publishing Company, NY. 1952, republished 1962.
  • "Principles of Helicopter Aerodynamics". J. Gordon Leishman, Cambridge University Press, N.Y. 2000, reprinted 2005.
  • "Principles of Helicopter Engineering". Jacob Shapiro, Temple Press Ltd., London, 1955.
  • "Development of the Autogiro: A Technical Perspective": J. Gordon Leishman: Hofstra University, New York, 2003.
  • From Autogiro to Gyroplane: The Amazing Survival of an Aviation Technology: Bruce H. Charnov, 2003.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]