Жељко Васиќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Жељко Васиќ
Роден(а)10 декември 1979(1979-12-10)
ПотеклоЗаечар, СФРЈ
Жанровипоп-музика
Занимањапејач, текстописец
ИнструментиВокал

Жељко Васиќ (роден на 10 декември 1979 година во Заечар) — српски поп пејач, композитор и текстописец.

Биографија[уреди | уреди извор]

Својот музичкиот талент го наследлил oд својот татко кој истотака е музичар кој свири на гитара. Неговиот музички пат започнал кога имал само девет години и се запишал на музичко училиште кое успешно го завршил. Потоа се преселил во Белград каде запишал на средно музичко училиште кое истотака успешно го завршил.

Васиќ започнал да настапува по Белградските клубови и сплавови, во 2001 година го имал својот прв јавен медиски настап на фестивалот „Сунчане скале“ со песната од Владо Георгиев, „Жена као ти“. Песната станала популарна помеѓу публиката. Во 2004 година Жељко повторно настапил на фестивалот „Сунчане скале“ со песната „Пратиш ме у стопу“, која истотака ја напишал Владо Георгиев. Истата година Васиќ издал микс сингл во албум под името „Intro“, „Bez milosti“, „Nisam od juče“. Жељко се нашол во сенката на Владо Георгиев, поради тоа што тој бил автор на неговите први песни, но и поради сличните бои на нивните гласови.

По долга издавачка пауза, во 2008 година ја издал песната „Само моја“ која ја напишал Ранко Слијепчевиќ, како најава за втор студиски албум кој иѕлегол истата година. Албумот постигнал голем успех и тој станал автор на неколку песни. По две години го направил својот прв солистички концерт во Сава Центар, а потоа во народниот театар во Нови Сад, каде го претставил новиот сингл „Заувек“. Годината 2012 дефинитвно ја означила неговата кариера, песнта „Воли ме и не воли ме“ станала мега хит, а потоа летен хит станала и песната „Зањиши куковима“, потоа следна нова песна му била „Жељо једнина“, која станала една од најслушаните песни на крајот на годината. На радискиот фестивал настапил со песната „Тражи песму“, а потоа издал нова песна „Погледај“. Сите овие песни биле издадени на албумот „Летњи интермецо“.

Фестивали[уреди | уреди извор]

Приватен живот[уреди | уреди извор]

Оженет е има две деца и живее во Белград.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Година Албум Издавачка куќа
2001 Жена као ти сингл
2004 Интро -{BK sound}-
2008 Само моја Goraton
2012 Воли ме и не воли ме, Желјо моја једина синглови
2013 Летни интермецо City Records
2016 Нема далје Pop music

Надворешни врски[уреди | уреди извор]