Женски репродуктивен систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Scheme female reproductive system-sr.svg

Женскиот репродуктивен систем за разлика од машкиот е активен само во периодот од првата менструација (менарха) до климактериумот. Тоа е период кога женските полови клетки ја достигнуваат својата потполна зрелост доколку дојдат во контакт со машка полова клетка (сперматозоид) или пак се уништува доколку не дојде до тоа.

Женските полови органи ги делиме во две групи: внатрешни и надворешни.