Жените во Босна и Херцеговина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Босанка и девојче, почетокот на 20 век

Жените во Босна и Херцеговина номинално ги уживаат истите права како и мажите, но сепак, општествената дискриминација останува проблем. Според Меѓународниот фонд за развој на земјоделството (ИФАД), жените во Босна и Херцеговина биле погодени од три вида на транзиција по војната во Босна (1992-1995): „преминот од војна кон мир“, економска транзиција и политичка транзиција.[1] По Втората светска војна, брзиот економски раст и индустријализацијата ја ублажиле сиромаштијата и го забрзале воведувањето на босанските жени во работна сила во различни професии, вклучително и силна застапеност на жените во СТЕМ системот, што останува вистинска и во денешно време.

Позадина[уреди | уреди извор]

Босна и Херцеговина го прогласила својот суверенитет во 1991 година и независност од поранешна СФР Југославија во 1992 година.[2] Босанската војна (1992-1995) била одговорна за екстремни акти на насилство (етничко чистење во Босанската војна) и економски колапс. Денес Босна и Херцеговина е мултиетничко и мултирелигиозно општество - населението се состои од: Бошњаци 48,4%, Срби 32,7%, Хрвати 14,6% и други 4,3%; додека верскиот состав е: муслимани 40%, православни 31%, римокатолици 15% и други 14% (според податоци од 2013 година). Поголемиот дел од населението е рурално: само 39,8% од вкупното население е урбано. Стапката на писменост за 15 и повеќе години е поголема кај мажите (99,5%) отколку кај жените (97,5%) - проценка за 2015 година.

Родова еднаквост[уреди | уреди извор]

Водени од уставот на Босна и Херцеговина, законот за родова еднаквост на земјата од 2003 година бил донесен за унапредување на еднаквоста меѓу мажите и жените. Законите поврзани со изборите, како и другите закони, биле изменети за да бидат во согласност со уставот. Како резултат на тоа, законот за избори предвидува дека „30% од сите кандидати мора да бидат жени“.[3]

Пред да стапи на сила новиот Кривичен законик во 2003 година,[4] законот за силување во Босна и Херцеговина содржал законско изземање за брак и гласел: „Кој принудува жена, а не сопруга на сексуален однос со сила или закана за неизвесен напад врз нејзиниот живот или тело или животот или телото на лице блиско до неа, ќе се казни со затвор од една до десет години“.

Родови улоги[уреди | уреди извор]

Босна има културна и религиозна патријархална традиција според која се очекува жените да бидат покорни на мажите. Од жените се очекува да ги извршуваат повеќето домашни работи, вклучувајќи готвење, чистење и воспитување на деца. Економското уништување на граѓанската војна има негативно влијание врз учеството на жените во економијата, иако жените се подобро интегрирани во земјоделските работи отколку во другите области.[5]

Во постконфликтната Босна и Херцеговина, жените се движечка сила за промени. По војната, добиените ефекти вклучуваат намалување на нивната јавна и социјална состојба, а некои жени се одлучиле да заминат надвор од земјата за да бараат работа. Жените од руралните средини честопати се повеќе маргинализирани, поради ниското ниво на образование и склоноста кон традицијата, што налага дека тие мора да бидат подредени на мажите.

Според извештајот на отоманскиот муслиман за Австро-руско-турската војна (1735–39) преведен на англиски од Ц. Фрејзер, босанските муслиманки се бореле во битка, бидејќи тие „стекнале храброст на хероите“ против австриските Германци во опсадата на тврдината Остервиќ-атик.[6][7] Босанските муслимански жени и мажи се меѓу жртвите за време на Битката кај Остервитчатик.[8] Босанските муслиманки војувале во одбраната на тврдината Базин (Бузин).[9] Жените и мажите им се спротивставиле на Австријците во тврдината Четин.[10] Жените на Босанците се сметале за милитаристички според не-османлиските записи од војната меѓу Османлиите и Австријците и тие имале улога во босанскиот успех во битката против австриските напаѓачи. Австријците биле погодени во Јени Пазар, Изворник, Острови-Штик, Четин, Бажин, Градишка и Бања Лука.[11] Француски извештај ја опишал храброста во Битката кај босанските муслиманки кои се бореле во војната.[12]

Според Ц. Фрејзер: „Полигамијата, толку карактеристична за мухамеданските земји, не преовладува во голема мера во Босна и двата пола уживаат привилегија да ги избираат своите придружници за цел живот. Невенчана жена се појавува во јавноста без превез, а почитта се покажува кон мајката на едно семејство. Во сите овие аспекти, тие многу се разликуваат од жителите на источните земји.“ [13][14]

Според А. Шем: „Полигамијата никогаш не стекнала преваленца кај питувачите. Жените се прекриени на јавни места, но дома уживаат во слобода и привилегија поголема од оние на Турчинките. На младите жени им е дозволено да примаат внимание од младите мажи, а на младиот човек кој размислува за брак е дозволено да ја помине вечерта со вереникот, додека таа седи скриена од неговиот поглед до ѕидот. Поврзано е за босанските жени од страна на еден турски историчар дека кога првите заробеници биле одведени во турскиот двор во Бруса, пред освојувањето на Цариград.“ [15]

Според Јанос Асбот: „Во меѓувреме, од градините на ридовите, монотоно пеење, во остри носни и глави на носот, ечи низ градот. И покрај строгите хареми и превези, девојчињата знаат како да го привлечат вниманието на младите. Оние излезени на прошетка никогаш не се замараат од пофалби со прекрасен глас пропорционално на продорната сјајност на неговите тонови. Волшебната младина ги следи звуците и се прикрадува до оградата на градината и така започнуваат повеќето од босанските бракови. Момчето можеби ја познава од своето детство, кога сè уште не носела превез, туку само обична крпа над главата. После последните денови пред да го земе превезот, тој ја погледнува целосно девојката. Ако е вистинскиот млад човек, по неколку такви посети може да биде вовлечена во разговор ; по една недела, можеби таа го крева превезот. Дали тој ќе може еднаш да ја фати нејзината рака низ оградата или преку портата, тоа е знак на договор; а потоа, под услов младите да се сретнат со одобрување од родителите, ништо повеќе не им пречи на нивната среќа. Освен тоа, под будното око на мајката, работите тешко можат да одат толку далеку, ако родителите не го одобрат младиот човек. Постојат измами кои на тој начин ќе играат со неколку девојки сукцесивно; но тие наскоро стануваат озлогласени, а мајките ги предупредуваат своите ќерки против нив“.[16]

Сексуално насилство во Босанската војна[уреди | уреди извор]

Жените претрпеле масовно сексуално насилство и сексуално ропство за време на Босанската војна и босанскиот геноцид, кога насилството добило форма насочено кон полот преку силување. [17] [18] [19] Проценките за вкупниот број на силувани жени за време на војната се движат од 12.000 до 50.000. [20] [21]

Меѓународниот кривичен трибунал за поранешна Југославија (МКТЈ) прогласил дека „систематско силување“ и „сексуално поробување“ во време на војна е злосторство против човештвото, второ по военото злосторство за геноцид. [22] [23] [24] [25]

Репродуктивни права[уреди | уреди извор]

Босанско девојче кое танцува, 1869 година

Стапката на смртност кај мајките е 11 смртни случаи на 100.000 живородени деца (проценка на 2015 година)) [2] Вкупната стапка на плодност е 1,27 деца родени (проценка на 2015 година), што е под стапката. Стапката на преваленца на контрацепција е 45,8% (2011/12).

Насилство врз жените[уреди | уреди извор]

Во последниве години, Босна и Херцеговина презела чекори за решавање на прашањето за насилство врз жените. Ова вклучувало донесување закон за заштита од семејно насилство во 2005 година,[26] и ратификување на Истанбулската конвенција.[27]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Женски антифашистички фронт на Босна и Херцеговина, феминистичка организација од Втора светска војна

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. In post-conflict Bosnia and Herzegovina, women are a driving force for change, IFAD
 2. 2,0 2,1 „The World Factbook — Central Intelligence Agency“. Cia.gov. Посетено на 4 January 2018.
 3. Howard, Emma.
 4. „Criminal Code of the Federation of Bosnia and Herzegovina 2003“ (PDF). UNODC. Архивирано од изворникот (PDF) на 2018-06-15. Посетено на 20 June 2018.
 5. „Culture of Bosnia and Herzegovina - history, people, clothing, traditions, women, beliefs, food, customs, family“. Everyculture.com. Посетено на 4 January 2018.
 6. 'Umar (Būsnavī) (1830). History of the War in Bosnia During the Years 1737 - 1739. Oriental Translation-Fund. стр. 17–.
 7. Oriental Translation Fund (1830). Publications. Royal Asiatic Society. стр. 17–.
 8. 'Umar (Būsnavī) (1830). History of the War in Bosnia During the Years 1737 - 1739. Oriental Translation-Fund. стр. 19–.
 9. 'Umar (Būsnavī) (1830). History of the War in Bosnia During the Years 1737 - 1739. Oriental Translation-Fund. стр. 45–.
 10. 'Umar (Būsnavī) (1830). History of the War in Bosnia During the Years 1737 - 1739. Oriental Translation-Fund. стр. 48–.
 11. Michael Robert Hickok (1997). Ottoman Military Administration in Eighteenth-Century Bosnia. BRILL. стр. 15–. ISBN 90-04-10689-8.
 12. Michael Robert Hickok (1995). Looking for the Doctor's Son: Ottoman Administration of 18th Century Bosnia. University of Michigan. стр. 34.
 13. 'Umar (Būsnavī) (1830). History of the War in Bosnia During the Years 1737 - 1739. Oriental Translation-Fund. стр. 19–.
 14. Oriental Translation Fund (1830). Publications. Royal Asiatic Society. стр. 19–.
 15. The War in the East: An Illustrated History of the Conflict Between Russia and Turkey with a Review of the Eastern Question. O., H. S. Goodspeed & Company. 1878. стр. 138–.
 16. János Asbóth (1890). An Official Tour Through Bosnia and Herzegovina: With an Account of the History, Antiquities, Agrarian Conditions, Religion, Ethnology, Folk Lore, and Social Life of the People. S. Sonnenschein. стр. 195–.
 17. Totten & Bartrop 2007.
 18. Henry 2010.
 19. Hyndman 2009.
 20. Wood 2013.
 21. Crowe 2013.
 22. Becirevic 2014.
 23. Cohen 1996.
 24. Boose 2002.
 25. Johan Vetlesen 2005.
 26. „Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-05-28. Посетено на 2016-01-30.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
 27. „Liste complète“. Bureau des Traités. Посетено на 4 January 2018.