Железнички пруги во Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Извештај за состојбата на железничките линии во Македонија во 1930 г.

Железнички линии во Република Македонија се распространети кон сите географски правци во државата, од кои една железничка линија е меѓународна, а уште 2 се меѓудржавни.

Ширината на колосекот е нормална 1 435 мм, а просечната брзина со која се движат возовите на железничките линии во Република Македонија е 80 км/ч. На меѓународната железничка линија од коридор Х, овозможена е брзина до 100 км/ч, а поради дотраеноста и лошата состојба на пругата Скопје - Кичево брзината на возовите е ограничена до 60 км/ч (на еден дел и до 70 км/ч).

Единствена електрифицирана железничка линија во Република Македонија е меѓународната пруга од коридор Х, на потегот од Табановци до Гевгелија.

Детален преглед на железничките линии во Република Македонија, со сите железнички станици и стојалишта: