Жан Буридан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Jean Buridan
Роден(а)ок. 1301
Béthune, Picardy
Починал(а)ок. 1359 – ок. 1362
Установа
ПериодMedieval philosophy
ПодрачјеWestern philosophy
Школа
УстановиUniversity of Paris
Претежна дејност
Значајни идеи

Жан Буридан (француски: Jean Buridan, латински: Johannes Buridanus; ок. 1301ок. 1359/62) бил влијателен француски филозоф од 14 век .

Буридан бил учител на Факултетот за уметности на Универзитетот во Париз во текот на целата своја кариера, фокусирајќи се особено на логиката и делата на Аристотел . Буридан го посеал семето на Коперниканската револуција во Европа.[9] Тој го развил концептот на поттик, првиот чекор кон современиот концепт на инерција и важен развој во историјата на средновековната наука. Неговото име било најпознато по мисловниот експеримент познат како Буридановиот задник. Сепак, овој мисловен експеримент не се појавува во неговите постојни списи.

Животот[уреди | уреди извор]

Образование и кариера[уреди | уреди извор]

Ракопис од 14 век на Буридановите прашања за Аристотеловата Де анима .

Буридан е роден некаде пред 1301 година, можеби во или во близина на градот Бетуне во Пикардија, Франција,[10] или можеби на друго место во епархијата Арас.[11] Своето образование го добил во Париз, прво на Колеџ ду Кардинал Лемоан, а потоа и на Универзитетот во Париз, добивајќи ја својата магистерска диплома и формална лиценца да предава на вториот универзитет во Париз до средината на 1320-тите.[10]

Невообичаено, тој го поминал целиот свој академски живот на Факултетот за уметности, наместо да се здобие со докторат по право, медицина или теологија што вообичаено го подготвува патот за кариера во филозофијата.[10] Исто така невообичаено за еден филозоф од неговото време, е тоа што Буридан понатаму ја задржал својата интелектуална независност со тоа што останал секуларен свештеник, наместо да се приклучува на религиозниот ред . Едно папско писмо од 1330 година се однесувало на него како едноставно, „ clericus Atrebatensis diocoesis, magister in artibus [свештеник од епархијата Арас и мајстор на уметностите]“.[12] Бидејќи универзитетските статути им дозволувале само на оние кои се образовани по теологија да предаваат или да пишуваат на оваа тема, немало списи од Буридан ниту за теолошки прашања, ниту за коментари на речениците на Питер Ломбард.[10]

Шпекулациите за неговите причини за избегнување верски прашања останале неизвесни.[13][14][15] Повеќето научници сметале дека е малку веројатно дека тој останал незабележан, со оглед на неговите филозофски таленти. Исто така, било малку веројатно дека не можел да си дозволи да студира теологија, со оглед на тоа што добил неколку стипендии. Навистина, тој бил заведен во документ од 1350 година, како наставник способен да се издржува без потреба од финансиска помош од Универзитетот.[10] Жупко шпекулирал дека Буридан намерно избрал да остане меѓу уметниците [ artistae ]“,[10] веројатно замислувајќи ја филозофијата како секуларен потфат, заснована на она што е очигледно и за сетилата и за интелектот, наместо на неевидентните вистини на теологијата откриена преку светото писмо и доктрината.[10]

Последното појавување на Буридан во историските документи се случило во 1359 година, каде што бил спомнат како судија во територијалниот спор меѓу англиските и пикардските нации.[10] Се претпоставувало дека некаде потоа умрел, бидејќи една од неговите благодети била доделена на друго лице во 1362 година.[16]

Епископот Алберт од Саксонија, и самиот познат како логичар, бил меѓу најзначајните негови ученици.

Апокрифни приказни[уреди | уреди извор]

Апокрифните приказни изобилувале со неговите познати љубовни афери и авантури кои биле доволни да покажат дека тој уживал репутација на гламурозна и мистериозна личност во парискиот живот.[17] Ниту една од приказните не можела да се потврди,а повеќето биле во спротивност со познатите историски информации.[18]

Некои гласини велат дека тој умрел кога кралот на Франција го ставил во вреќа и го фрлил во реката Сена откако на виделина излегла неговата афера со кралицата. Франсоа Вијон алудирал на ова во неговата позната поема Ballade des Dames du Temps Jadis . Други сугерирале дека тој бил протеран од Париз поради неговото номиналистичко учење и се преселил во Виена за да го основа Виенскиот универзитет. Друга приказна зборувала за него како го удира папата Климент VI со чевел.[10][18]

Теорија на поттик[уреди | уреди извор]

Концептот на инерција бил туѓ на физиката на Аристотел. Аристотел и неговите перипатитични следбеници сметале дека телото се одржува во движење само со дејство на непрекината надворешна сила. Така, според аристотеловото гледиште, проектилот што се движел низ воздухот ќе го должи своето континуирано движење на витли или вибрации во околниот медиум, феномен познат како антиперистаза. Во отсуство на приближна сила, телото речиси веднаш би мирувало.

Теоријата на поттик сугерирала дека движењето се одржувала со одредена особина на телото, дадена кога тоа се активира. Буридан бил првиот што го именувал овој својствен поттик за одржување на движењето, но самата теорија веројатно не потекнувала од него. Помалку софистициран поим за импресиониран принуден можело да се најде во доктрината на Авицена за мајл (наклонетост). Во ова тој веројатно бил под влијание на Јован Филопон кој го развивал стоичкиот поим за хорме (импулс).[19] Главната разлика помеѓу теоријата на Буридан и теоријата на неговиот претходник била тоа што тој го отфрлил ставот дека поттикот спонтано се расфрлал, наместо тоа тврдејќи дека телото ќе биде уапсено од силите на воздушниот отпор и гравитацијата кои би можеле да се спротивстават на неговиот поттик. Буридан понатаму сметал дека импулсот на телото се зголемувала со брзината со која се ставала во движење и со неговата количина на материја. Ова било тесно поврзано со современиот концепт на моментум . Буридан го видел поттикот како предизвикувач на движењето на објектот:

...по напуштањето на раката на фрлачот, проектилот би бил придвижен со поттик што му го дал фрлачот и би продолжил да се движи сè додека поттикот остане посилен од отпорот и би бил со бесконечно времетраење доколку би бил.не е намалена и расипана од спротивната сила што му се спротивставува или од нешто што ја наклонува кон спротивно движење ( Прашања за метафизиката на Аристотел XII.9: 73ра).[20]

Буридан, исто така, тврдел дека поттикот е променлив квалитет чија сила е одредена од брзината и количината на материјата во субјектот. На овој начин, забрзувањето на телото што паѓа би можело да се сфати во смисла на неговото постепено акумулирање на единиците на поттик.

Поради неговиот развој, историчарите на науката Пјер Дуем [21] и Анелизе Маер [22] гледале дека Буридан игра важна улога во пропаста на аристотеловата космологија.[23] Духем дури го нарекол Буридан претходник на Галилео.[24] Жупко не се согласува, посочувајќи дека Буридан не ја искористил својата теорија за да ја трансформира науката за механиката, туку наместо тоа останал посветен Аристотелец во мислењето дека движењето и одморот се спротивни состојби и дека универзумот е конечен по обем.

Избрани дела во превод на англиски јазик[уреди | уреди извор]

 • Хјуз, ГЕ (1983). Џон Буридан за авто-референца: Осмо поглавје од Буридановите софизмата. Издание и превод со вовед и филозофски коментар. Кембриџ/Лондон/Њујорк: Cambridge University Press,ISBN 0-521-28864-9 .
 • Кинг, Питер (1986). Логиката на Џон Буридан: Трактат за претпоставката; Трактат за последиците. Превод од латински со филозофски вовед, Dordrecht: Reidel.
 • Жупко, Џон Александар, ед. и тр. (1990). Филозофија на умот на Џон Буридан: Издание и превод на книгата III од Неговите прашања за Аристотеловата Де Анима (трета редакција), со коментари и критички и интерпретативни есеи. Докторска дисертација, Универзитетот Корнел.
 • Клима, Ѓула, тр. (2002). Џон Буридан: „Summulae de Dialectica“. Библиотека на средновековна филозофија на Јеил. Њу Хевн, Кон. /Лондон: Универзитетот Јеил прес.
 • Џон Буридан (2015). Трактат за последиците, преведен, со вовед од Стивен Рид. Њујорк: Фордам Универзитетот Прес.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Список на римокатолички научник-свештеници
 • Формула Буридан

Наводи[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Zupko 2015, §4
 2. Zupko 2015
 3. Jaegwon Kim, Ernest Sosa, Gary S. Rosenkrantz (eds.), A Companion to Metaphysics, Wiley-Blackwell, 2010, p. 164: "Buridan, Jean."
 4. Clagett 1959, p. 331.
 5. "Insolubles," in the Stanford Encyclopedia of Philosophy.
 6. 6,0 6,1 6,2 Clagett 1960, p. 522.
 7. Zipko 2015, n. 5
 8. Zupko 2015, §6
 9. Kuhn, T. The Copernican Revolution, 1958, pp. 119–123.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 10,6 10,7 10,8 Zupko 2015, §1
 11. Streijger, M.; Bakker, P.J.J.M.; Thijssen, J.M.M.H, уред. (2010). John Buridan: Quaestiones Super Libros De Generatione et Corruptione Aristotelis. A Critical Edition with an Introduction. Brill. стр. 1. ISBN 9789004185043. The often repeated tradition that he was born in the town of Béthune is spurious.
 12. Faral 1951, p. 11
 13. Zupko 2004, ch. 10
 14. Courtenay 2002
 15. Courtenay 2005
 16. Michael 1986, pp. 79–238 399–404
 17. Faral 1951, p. 16
 18. 18,0 18,1 Faral 1951, p. 9-33
 19. Zupko 1997
 20. T. F. Glick, S. J. Livesay, F. Wallis, Medieval Science, Technology and Medicine:an Encyclopedia, 2005, p. 107.
 21. Duhem, Pierre (1906–13). Études sur Léonard de Vinci. 1–3. Paris: Hermann.
 22. Maier, Anneliese (1955). „Metaphysische Hintergründe der spätscholastischen Naturphilosophie“. Studien zur Naturphilosophie der Spätscholastik. Rome: Storiae Letteratura.
 23. Grant, Edward (1971). Physical Science in the Middle Ages (англиски). Cambridge University Press. ISBN 9780521292948.
 24. Duhem 1906–13

Извори[уреди | уреди извор]

 • Clagett, Marshall (1960). The Science of Mechanics in the Middle Ages (1980.. изд.). Madison, Wis.: University of Wisconsin Press. ISBN 978-0299019006.
 • Courtenay, William J. (2002). „Philosophy's Reward: The Ecclesiastical Income of Jean Buridan“. Recherches de Théologie et Philosophie Médiévale. 68: 163–69. doi:10.2143/rtpm.68.1.859.
 • Courtenay, William J. (2005). „The University of Paris at the Time of John Buridan and Nicole Oresme“. Vivarium. 42 (1): 3–17. doi:10.1163/1568534042066974.
 • Faral, Edmond (1951). „Jean Buridan: Maître ès Arts de l'Université de Paris“. Extrait de l'Histoire littéraire de la France. 1. Paris: Imprimerie Nationale.
 • Michael, Bernd (1986). Johannes Buridan: Studien zu seinem Leben, seinen Werken und zu Rezeption seiner Theorien im Europa des späten Mittelalters [Jean Buridan: His life, his works and the reaction to his theories in the Europe of the late Middle Ages]. 2 Vols. Doctoral dissertation. University of Berlin.
 • Zupko, Jack (1998). „What Is the Science of the Soul? A Case Study in the Evolution of Late Medieval Natural Philosophy“. Synthese. 110 (2): 297–334. doi:10.1023/A:1004969404080.
 • Zupko, Jack (2004). John Buridan. Portrait of a Fourteenth-Century Arts Master. Notre Dame, Indiana: University of Notre Dame Press. ISBN 9780268032562.
 • Zupko, Jack (2015). „John Buridan“. The Stanford Encyclopedia of Philosophy. Metaphysics Research Lab, Stanford University. Посетено на 5 February 2019.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Клима, Ѓула (2009). Џон Буридан . Њујорк: Oxford University Press.
 • Thijssen, JMMH и Jack Zupko (уред.) (2002). Метафизиката и природната филозофија на Џон Буридан Лајден: Брил.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]