Прејди на содржината

Ејтсов Брег

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ејтсов Брег (англиски:Eights Coast) — дел од брегот на Западен Антарктик, во западниот сектор на Елсвортовата Земја, кој се протега помеѓу 73° и 73°50' ЈГШ и 85° и 100° ЗГД. Брегот се наоѓа во западниот дел на Елсвортовата Земја, покрај јужните брегови на Белингсхаузеновото Море, дел од тихоокеанскиот сектор на Јужниот Океан. На запад се граничи со Волгриновиот Брег на Земјата на Мери Берд, а на исток со Брајановиот Брег на Елсвортовата Земја. Неговото крајбрежје е слабо расчленето, целосно зафатено од ледените гребени  г. пр. н. е.Пикок и Абот на запад. Големиот остров Тарстон (планината Хоторн 1036 м) и помалиот Шерман се „заробени“ во Ледениот Гребен Пикок, а островите Џастин, Флечер и другите острови во Аботовиот Леден Гребен. Целосно е покриен со густа ледена покривка, над која стрчат поединечни оголени врвови и нунатаци од планината Џонс, од кои планинските ледници се спуштаат кон ледените плочи.

На поголемиот дел од Ејтсовиот Брег нема претензии ниту една нација. На исток, Ејтсовиот Брег се граничи со сектор за кој Чиле тврди дека е дел од неговата најјужна провинција. За Островот Петар I, 450 километри северно од брегот, Норвешка тврди дека е нејзин протекторат.

Ејтсовиот Брег е откриен во февруари 1940 година од американската експедиција предводена од адмиралот Ричард Берд. Во 1966 година, Советодавниот комитет за номенклатура на Антарктикот на САД го именувал во чест на Џејмс Ејтс (1798 – 1882), американски геолог кој во 1830 година, за време на неговата посета на Антарктикот, ги открил првите фосилни животни на континентот. Брегот бил детално проучен и топографски фотографиран од воздух и од копнени екипи во периодот 1960-1966 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]