Ејс оф Бејс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ејс оф Бејс
Биографски податоци
ПотеклоГетеборг, Шведска
ЖанровиДенс-поп, Евроденс, Европоп
Период на активност1990 – 2012
Мреж. местоaceofbase.com
Членови
Јонас Бергрен (1990 - денес)
Улф Екберг (1990 - денес)
Поранешни членови
Лин Бергрен (1990-2007)
Џени Бергрен (1990-2009)
Клара Хагман (2009–2012)
Џулија Вилијамсон (2009–2012)

Ејс оф Бејс (англиски: Ace of Base) Шведски поп бенд од Гетеборг. Во него биле вклучени Улф Екберг и тројца браќа и сестри: Џени, Јонас и Лин Бергрен. Нивните четири студиски албуми беа објавени во 1993-2002 година, во вкупна продажба од 30 милиони примероци. Ејс оф Бејс е трет најуспешен шведски бенд на сите времиња, по АББА и Roxette.

Happy Nation, исто така наречен The Sign, е еден од најуспешните деби албуми на сите времиња, со девет платина статуси во САД. [1] Тоа беше нејзиниот прв деби-албум, со три синглови на првото место на главната топ-листа на Билборд Топ 40 - #1 ја држеше позицијата - „All That She Wants“, „The Sign“ и „Don't Turn Around“.[2]

Во 2007 година, вокалистот Лин го напушти бендот, триото се претвори во трио, но на 30.11.2009 година, конечно го напушти enени, која беше заинтересирана за соло кариера[3]. Џулија Вилијамсон и Клара Хагман го снимија албумот на групата во 2010 година „The Golden Ratio“. Вториот ја напушти групата во 2012 година [4]. Во 2015 година, компилацискиот диск Hidden Gems беше објавен, во кој има неиздадени патеки и Б-страни снимени пред 2005 година.

Дискографија[уреди | уреди извор]

Албуми[уреди | уреди извор]

  • Happy Nation / The Sign (1993)
  • The Bridge (1995)
  • Flowers / Cruel Summer (1998)
  • Da Capo (2002)
  • The Golden Ratio (2010)

Синглови[уреди | уреди извор]

  • Wheel of Fortune (1992)
  • All that She Wants (1993)
  • Happy Nation (1993)
  • Waiting for Magic (1993)
  • The Sign (1994)
  • Don't Turn Around (1994)
  • Living in Danger (1994)
  • Lucky Love (1995)
  • Beautiful Life (1995)
  • Never Gonna Say I'm Sorry (1996)
  • My dèja vu (1996)
  • Life is a Flower (1998)
  • Cruel Summer (1998)
  • Travel to Romantis (1998)
  • Beautiful Morning (2002)
  • Unspeakable (2002)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Top 100 Albums“. RIAA. Архивирано од изворникот на October 18, 2015. конс. October 18, 2010. 
  2. Trust, Gary. „Lady GaGa Makes Mainstream Top 40 History“, Billboard.com, 13 јули 2009 (посет. 18 октомври 2010 г).
  3. Berggren, Jenny (November 30, 2009). „@Jenny Berggren“. Twitter. конс. October 18, 2010. 
  4. Park, Lesley (30 July 2015). „Throwback Thursday: 25 Years of Ace of Base“. LA Music Blog. конс. 2 October 2015.