Прејди на содржината

Еци

Од Википедија — слободната енциклопедија
Reconstruction of Ötzi mummy displayed in Prehistory Museum of Quinson
Реконструкција на Еци
Роден(а)ок. 3275 BC
Починал(а)ок. 3230 BC (на возраст од околу 45 г.)
Ецталски Алпи
Висина1.6 м (5 ст 3 ин)
Страница
South Tyrol Museum of Archaeology

Еци е природна мумија на човек кој живеел помеѓу 3350 и 3105 г. п.н.е. Останките на Еци биле откриени на 19 септември 1991, на Ецталските Алпи (од каде доаѓа името "Еци", German: [œtsi]) на австриско-италијанската граница. Тој е најстарата природна човечка мумија во Европа, која нуди невиден поглед на животот во Европа во бакарното време.

Поради присуството на рана од стрела во левото рамо и други рани, истражувачите веруваат дека Еци бил убиен од друго лице. Природата на неговиот живот и околностите на неговата смрт се предмет на многу истражувања и шпекулации. Неговите останки се изложени во Јужнотиролскиот археолошки музеј во Болцано, Јужен Тирол, Италија.