Прејди на содржината

Ехо (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
А. Кабанел, Ехо, 1887 година

Ехо (грчки: Ἠχώ) - нимфа во грчката и во римската митологија. Божицата Јунона ја претворила Ехо во карпа и ја осудила да ги повторува последните зборови на оние кои ѝ се обраќаат.[1]

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 138.