Прејди на содржината

Етничка група

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Етнос)

Етничка група, етнос или народ е различна група на луѓе кои се идентификуваат едни со други врз основа на вистинско или наводно заедничко наследство - биолошкo потекло, историја, раса, родствени врски, религија, јазик, култура, територија, националност или изглед.[1][2][3] Религијата е важен, но не е задолжителен елемент за формирањето на еден етнос. Водечкиот, или уште титуларниот етнос го дава името на државата, нацијата и јазикот.

Народ Короваи или Папуанци ги има само околу 3.000 припадници;
се до 1970 биле изолирана (нецивилизирана) етничка група односно неконтактиран народ/луѓе

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hobsbawm and Ranger (1983), The Invention of Tradition, Sider 1993 Lumbee Indian Histories
  2. Seidner,(1982), Ethnicity, Language, and Power from a Psycholinguistic Perspective, pp. 2-3
  3. Smith 1987 pp.21-22