Етиопска Висорамнина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ethiopian Highlands with Ras Dashan in the background.
topographic map
Dendi Caldera, a collapsed volcano in the mountain region

Етиопската Висорамнина е огромно планинско подрачје и е тешко достапна. на неа се наоѓа тектонското езеро Тана. Од него истекува реката Син Нил, долга 1 600 км, која има големо количество на вода. Највисок врв е Рас Дашен (4 623 м). Од етиопските планински височини, влагодарение на големите врнежи, се спуштаат поголем број реки. На Етиопската Висорамнина домородечкото население издвојува 3 висински зони и тоа: Комо - до околу 1 700 м.н.в., мошне топла, слабо населена и обрасната со тропска вегетација; Воина Дега, кја има суптропска клима, се простира од 1 700 - 2 500 м.н.в. и е најгусто населена и најдобро обработлива; третата висинска зона е наречена Дега и се простира над 2 500м височина. Етиопската Висорамнина се одликува со умерена и поладна клима. На неа преовладуваат ливади, пасишта и житни култури, кои достигнуваат до 3 900м височина, а развиено е и сточарстовото, односно одгледувањето на говеда, овци и кози.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]