Прејди на содржината

Естонска академија за музика и театар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Естонска академија за музика и театар
Поранешно име
Високото музичко училиште во Талин
ВидЈавно
Основан1919
МестоТалин, Естонија
КампусУрбан
eamt.ee
Друга група свежи актери кои ги завршиле своите студии во Драмската школа на Естонската академија за музика и театар во летото 2008 година.

Естонската академија за музика и театар започнала како мешан хор на Музичкиот оддел на Естониското друштво (EMD) во пресрет на Првата светска војна. Собранието на Естонското друштво го создало високото музичко училиште Талин во 17 ноември,1918 година. Свеченото отворање се одржало на 28 септември 1919 година. Во 1923 година образовната институција била преименувана во „Талин конзерваториум“. Во 1938 година е отворено „Државното драмско училиште“. Во 1993 година училиштето било преименувано во „Естонска музичка академија“. Во 1995 година Драмскиот факултет бил преименуван во „Виша театарска школа“.

Некои истакнати дипломци на Естонската музичка академија се пејачитеː Ајле Асзоњи, Хели Лајтс и Аин Ангер, диригентитеː Роман Мацов, Тину Каљусте, Олари Елтс, Ери Клас и Кристина Поска, композиторитеː Арво Пјарт, Лепо Сумера, Ерки-Свен Тур, Ардо Ран Варес, режисерот Андрес Пустусма и актеритеː Тину Аав, Хајно Мандри, Елмо Нуганен, Аин Луцеп, Маргус Опкауп, Јан Усплд, Тину Тепанди и Тави Елма.

Историја[уреди | уреди извор]

Извор:[1]

Воспоставување[уреди | уреди извор]

Високото музичко училиште во Талин било претходник на сегашниот ЕАМТ, со церемонијата на отворањето на 28 септември 1919 година во концертната сала во Естонија. Од 1919-1923 година директор на училиштето бил Михкел Лидиг. Во 1923 година бил преименуван во конзерваториум во Талин. Академското ниво на конзерваториумот може да се смета дека било релативно високо, бидејќи многу негови студенти учествувале на меѓународни натпревари во 1930-тите. Најуспешен од нив бил Тит Кусик, кој бил награден со прва награда на Меѓународниот натпревар по пеење во Виена во 1938 година. Конзерваториумот станал национализиран во 1935 година. Во 1938 година е отворено Државното драмско училиште.

Втората светска војна и советската ера[уреди | уреди извор]

По доаѓањето на германските окупациски сили, конзерваториумот се борел да ги обнови своите претходни наставни активности. За време на воздушниот напад на 9 март 1944 година, зградата на конзерваториумот, како и поголемиот дел од неговата опрема, биле речиси целосно уништени. Во ноември 1944 година, по уште една промена на власта, конзерваториумот бил повторно отворен. Креативното опкружување на конзерваториумот почнало да се заживува во средината на 1950-тите. Во 1957 година на конзерваториумот бил основан Драмски факултет, при што Волдемар Пансо станал негов прв раководител. Во 1989 година, неговото поранешно име - „Конзерваториум во Талин“ - било обновено. Четири години подоцна училиштето било преименувано во „Естонска академија за музика“.

По осамостојувањето и денес[уреди | уреди извор]

Во 1992 година била воведена обемна реформа на структурата на студирањето и училиштето усвоило систем за учење заснован на предмет. Биле воведени дипломски студии што им овозможувало на студентите од четиригодишната програма да добијат диплома. Во 1993 година била додадена двегодишна магистерска програма. Во 1996 година била воведена четиригодишна докторска програма по музикологија, додека во 2000 година биле дизајнирани специфични наставни програми за изведувачи и композитори. Во 2006 година е додадена нова програма за драмска уметност, која има и креативен акцент. Од 1999 година, Естонската академија за музика е со седиште во зграда лоцирана во центарот на Талин. Од 2002 година, нуди заеднички магистер по културен менаџмент во соработка со Естонската академија за уметности и Естонската бизнис школа.[2] Сегашното име на академијата - Естонска академија за музика и театар - било усвоено во 2005 година.

Симфониски оркестар на Естонската академија за музика и театар[уреди | уреди извор]

На академијата работи Симфонискиот оркестар на Естонската академија за музика и театар. Оркестарот се смета дека бил основан во 1921 година.[3]

Ректорите и директорите[уреди | уреди извор]

Алумни[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „History | Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia“. www.ema.edu.ee (англиски). Архивирано од изворникот на 2018-02-08. Посетено на 2017-07-03.
  2. „Cultural Management and Humanities | Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia“. www.ema.edu.ee (англиски). Архивирано од изворникот на 2018-02-17. Посетено на 2017-07-03.
  3. A ja O taskuteatmik Eesti. Eesti Entsüklopeediakirjastus, 2007. Page 353

Надворешни врски[уреди | уреди извор]