Ероминчела

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еромичела
Erromintxela
Застапен воШпанија, Франција
ПодрачјеБаскија
Говорници500–1,000  (1997)[1]
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3emx

Ероминчела (Erromintxela) е мешан јазик, кој се зборува од Ромите во Баскија. Понекогаш се вика баскиски кало[2] или еруманчела[3] За овоаа мешавина на јазик постоеле докази од 19 век, но јазикот бил забележан од јазичарите во 1900-те јазици

Овие луѓе потомци на бранот мигранти од 15 век кој влегол во Баскиската земја преку Франција. И етнички и лингвистички, тие се различни од Ромите во Шпанија и Каскарото Ромите од Северна Баскија. Јазикот е мешан јазик кој го изведува поголемиот дел од својот речник од ромскиот, но користејќи ја баскиската граматика, слично на начинот на кој англороманскиот јазик на Ромите во Англија го меша ромскиот речник и англискиот граматика. Развојот на мешаниот јазик бил олеснет со невообичаено длабоко интегрирање на народот во баскиското општество и резултантната двојазичност. Јазикот е во опаѓање; повеќето од можеби 1000 преостанати говорници живеат на брегот на Лабурд и во планинските предели Соле, Навара, Гипузкоа и Бискеј.[4]

Состојба[уреди | уреди извор]

Во моментов има околу 500 говорници во Јужна Баскија во Шпанија, приближно 2% од популацијата од 21,000 Роми, а во Франција околу 500 лица. Во Шпанија, преостанатите се постари луѓе претежно на возраст над 80 години; некои подеднакво зборуваат на шпански, баскиски или ромски. Во Северна Баскија, јазикот сè уште им се пренесува на децата.[5] from here."[4]}}

Литература[уреди | уреди извор]

  • Baudrimont, A. (1862) Vocabulaire de la langue des Bohémiens habitant les Pays Basque Français Academie Impérial des Sciences, Bordeaux
  • Berraondo, R. (1921) La euskera de los gitanos in Euskalerriaren Alde - Revista de Cultura Vasca
  • Macritchie, D. (1886) Accounts Of The Gypsies Of India New Society Publications, New Delhi; 2007 Reprint ISBN 978-1-4067-5005-8
  • Michel, F. (1857) Le Pays Basque Paris

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Argüello, Xabier Ijito euskaldunen arrastoan El País (2008)
  2. Ethnologue Languages of Spain Retrieved 3 July 2009.
  3. Matras, Y. A Linguistic Introduction Cambridge University Press (2002) ISBN 0-521-63165-3
  4. 4,0 4,1 Agirrezabal, Lore Erromintxela, euskal ijitoen hizkera Argia, San Sebastián (09-2003)
  5. Plan Vasco para la promoción integral y participación social del pueblo gitano Basque Government (2005)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]