Ернст Јингер

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ернст Јингер (германски: Ersnt Jünger; 1895-1998) - германски писател и есеист.

Јангер за време на Првата светска војна

Творештво[уреди | уреди извор]

Јингер бил интелектуален претходник на националсоцијализмот. Во своите дела ги возвишувал естетските, духовните и херојските аспекти на војната и се залагал за тоа германскиот народ да ги прифати милитаристичкиот етос и организација. Во делото „Во челичната бура“ (In Stahlgewittern) дал сведоштво од рововските борби во текот на Првата светска војна.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 189-190.