Ерек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ерек (к) е среден горногермански стих роман на Хартман од Ауе и се појавивил околу 1180-1190 година. Тој се смета за прв Артуријан на германски и е адаптација на стариот француски Ерек и Енид од Кретјан де Троа . Единствената речиси целосна верзија на Erec (k) е зачувана во амбразерот Heldenbuch , кој царинскиот службеник Ханс Рид направил помеѓу 1504 и 1516 година според постари ракописи обрасци за императорот Максимилијан I.