Епона

Од Википедија — слободната енциклопедија
Епона, втор или трет век од нашата ера, од Контерн, Луксембург (Musée national d'art et d'histoire, Луксембург)

Во гало-римската религија, Епона била заштитник на коњи, коњчиња, магариња и мазги. Била божица на плодноста, како што покажуваат нејзините атрибути на патери, корнукупија, уши од жито и присуство на ждребиња во некои скулптури.[1] Таа и нејзините коњи можеби биле водачи на душата на патот (возењето) по смртта, со паралели во Ријанон од Мабиногион.[2] Обожавањето на Епона, „единственото келтско божество на кое на крајот се поклонувал и самиот Рим“,[3] како покровител на коњаницата [4] била широко распространета во Римската Империја помеѓу првиот и третиот век од нашата ера; ова е невообичаено за келтско божество, од често поврзан со специфични локалитети.

Иако е познато само од римски контексти, името Епона („Голема кобила“) е од галскиот јазик ; потекнува од пракелтски * коњ „коњ“,[5] што доведува до современ велшки ебол „ждребе“, заедно со аугментираната наставка - на често, иако не исклучиво, што се наоѓа во анонимите (на пример Сирона, Матрона) и вообичаената галска женска еднина .[6] Во една епизода зачувана во забелешка на Паузанија,[7] архаичната Деметра Еринис (Одмаздоубива Деметра) била исто така Голема кобила, која ја јавнал Посејдон во форма на пастув и ги ождребила Арион и ќерката која не била именувана вон аркадиските мистерии.[8] Деметра била почитувана како кобила во Ликосура во Аркадија во историските времиња.

Епона и нејзините коњи, од Кенген, Германија, околу 200 г.н.е.
Релјеф на Епона, придружуван од два пара коњи, од Римска Македонија.

Скулптурите на Епона можат да се поделат во пет вида поред Беноа: јавање, стоење или седење пред коњ, стоење или седење меѓу два коња, скротување коњи на начин на потија терон и симболична кобила и ждребе. Во коњички тип, вообичаен во Галија, таа е прикажана како седи на страна на седло на коњ или (ретко) лежи на еден; во типот Царски (почесто надвор од Галија) таа седи на престол, придружуван од два или повеќе коњи или ждребиња.[9] Во далечната Дакија, таа е претставена на стела (сега во Музејот Сепмувезети, Будимпешта) во форма на Кибела, седната фронтално на трон со рацете на вратот на нејзините спарени животни: нејзините коњи се замена за лавовите на Кибела.

Денес[уреди | уреди извор]

На островот Макинак, Мичиген, Епона се слави секој јуни со посета на шталите, благослов на животните и Парадата на Епона и Баркус. На островот Mackinac не се дозволени автомобили; примарен превоз останува коњот, така што славењето на Епона има особено значење на овој остров на горниот среден запад.[10] „Празникот на Епона“ вклучува благослов на коњи и други животни од страна на еден локален црковен човек.[11]

Денес, Епона ја обожуваат и неодруидите[12] и други пагани и многубошци.[13]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Salomon Reinach, "Épona", Revue archéologique (1895:163–95)
 2. Henri Hubert, Mélanges linguistiques offerts à M. J.Vendryes (1925:187–198).
 3. Phyllis Fray Bober, reviewing Réne Magnen, Epona, Déesse Gauloise des Chevaux, Protectrice des Cavaliers in American Journal of Archaeology 62.3 (July 1958, pp. 349–350) p. 349. Émile Thevenot contributed a corpus of 268 dedicatory inscriptions and representations.
 4. Berresford Ellis, Peter (1998). The Ancient World of the Celts. Great Britain. стр. 175. ISBN 0-7607-1716-8.
 5. Compare Latin equus, Greek hippos.
 6. Delamarre, 2003:163–164.
 7. Pausanias, viii.25.5, 37.1 and 42.1 The myth was noted in Bibliotheke 3.77 and reflected also in a lost poem of Callimachus and in Ptolemy Hephaestion's New History.
 8. Karl Kerenyi, The Gods of the Greeks (1951) pp 184ff "Demeter and Poseidon's stallion-marriages".
 9. Nantonos, 2004.
 10. „Mackinac Island Lilac Festival“. mackinacislandlilacfestival.org. Архивирано од изворникот на February 2, 2015.
 11. Caitlyn Kienitz (2008-06-21). „Animals Are Blessed During Feast of Epona“. Town Crier (www.mackinacislandnews.com). Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2015-06-29.
 12. Cf. Potia (n.d.). „Epona“. Order of Bards Ovates & Druids. Архивирано од изворникот на 2013-02-02. Посетено на 2015-06-29.
 13. Cf. Jane Raeburn (2001). Celtic Wicca: Ancient Wisdom for the 21st Century. Citadel Press. стр. 54.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Benoît, F. (1950). Les mythes de l'outre-tombe. Le cavalier à l'anguipède et l'écuyère Épona. Brussels, Latomus Revue d'études latines.
  • Delamarre, X. (2003). Dictionnaire de la langue gauloise. 2nd edition. Paris, Editions Errance.
  • Euskirchen, Marion (1993). "Epona" Dissertation, Bonn 1994 (Sonderdruck aus: Bericht der Römisch-Germanischen Kommission 74.1993.)
  • Evans, Dyfed Llwyd (2005–2007), Epona: a Gaulish and Brythonic goddess (Divine Horse) Архивирано на 27 септември 2007 г.
  • Green M. J. (1986), The Gods of the Celts, Stroud, Gloucestershire.
  • Magnen, R. Epona (Delmas, 1953).
  • Nantonos and Ceffyl (2004), Epona.net, a scholarly resource
  • Oaks, L. S. (1986), "The goddess Epona", in M. Henig and A. King, Pagan Gods and Shrines of the Roman Empire (Oxford), pp 77–84.
  • Reinach, Salomon (1895). "Épona". Revue archéologique 1895, 163–95,
  • Simón, Francisco Marco, "Religion and Religious Practices of the Ancient Celts of the Iberian Peninsula" in e-Keltoi: The Celts in the Iberian Peninsula, 6 287–345, section 2.2.4.1 (on-line)
  • Speidel, M. P. (1994). Riding for Caesar: the Roman Emperors' Horse Guards. Cambridge, Massachusetts, Harvard University Press.
  • Thevenot, Emile 1949. "Les monuments et le culte d' Epona chez les Eduens," L'antiquité Classique 18 pp 385–400. Epona and the Aedui.
  • Vaillant, Roger (1951), Epona-Rigatona, Ogam, Rennes, pp 190–205.