Прејди на содржината

Енциклопедија на Југославија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Енциклопедија на Југославија (српскохрватски: Enciklopedija Jugoslavije, Енциклопедија Југославије) е националната енциклопедија на СФРЈ. Нејзин подготвувач и издавач е Југословенскиот лексикографски завод под раководство на истакнатиот хрватски книжевник и енциклопедист Мирослав Крлежа.

Томови[уреди | уреди извор]

Прво издание[уреди | уреди извор]

Првото издание на Енциклопедијата на Југославија

Првото издание се состои од 8 тома, издадени во периодот од 1955 до 1971 г. Тиражот бил 30.000 примероци.

Написи Година
на издавање
Број
на страници
1 А-Боск 1955 708
2 Босна-Дио 1956 716
3 Дип-Хиђ 1958 686
4 Хил-Југос 1960 651
5 Југос-Мак 1962 690
6 Макљ-Пут 1965 562
7 Р-Србија 1968 688
8 Србија-Ж 1971 654

Второ издание[уреди | уреди извор]

Второто издание е започнато во 1980 г. но издадени се само 6 од планираните 12 тома поради распадот на СФРЈ.

Написи Година
на издавање
Број
на страници
1 А-Биз 1980 767
2 Бје-Црн 1982 776
3 Црн-Ђ 1984 750
4 Е-Хрв 1986 748
5 Хрв-Јањ 1988 776
6 Јап-Кат 1990 731

Главното хрватско издание е преведено и на 5 други јазици:

Јазик Година на
првото издание
Издадени
томови
српскохрватски (кирилично) 1983 2
словенечки 1983 4
македонски 1983 2
албански 1984 2
унгарски 1985 1

Верзиите на македонски и албански биле првите енциклопедии издадени на тие јазици.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • „Enciklopedije i leksikoni“. Enciklopedija Jugoslavije IV (хрватски) (2. изд.). Zagreb: Jugoslavenski leksikografski zavod. 1986.

Енциклопедија на Југославија. книга  (II / I македонско. изд.). Загреб: Југословенски лексикографски завод. стр. стр. Text "series " ignored (help); Отсутно или празно |title= (help)CS1-одржување: излишна интерпункција (link)