Енона (митологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Енона (старогрчки: Οἰνώνη = „жена на виното“) — лик од старогрчката митологија, ќерка на речниот бог Кебрен, првата сопруга на Парис и сестра на Астеропа (сопругата на Пријамовиот син Есак). Таа била нимфа и пророчка.[1]

Енона, Парис и Ерос (детаљ од римски саркофаг).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Registar imena i reči s objašnjenjima“ во: Krista Volf, Kasandra. Sarajevo: Svjetlost, 1987, стр. 165.