Емина (севдалинка)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алекса Шантиќ, авторот на „Емина“

„Емина“севдалинка заснована на текст на мостарскиот поет Алекса Шантиќ, кој ја напишал под впечаток на убавината на мостарката Емина Сефиќ. Иако песната била првпат објавена во списанието Коло во 1902 година, подоцна станала популарна севдалинка изведена од многу уметници од поранешните југословенски републики.

Емина Сефиќ[уреди | уреди извор]

Емина Колудер (родена Сефиќ ) е родена во 1884 година во Мостар. Нејзиниот татко бил истакнат имам во Мостар, а семејството живеело во близина на Стариот мост и биле соседи на познатиот поет Алекса Шантиќ .

Емина се омажила за Авдага Колудера, се отселила од родниот град и имала 14 деца. Починала во 1967 година на 83-годишна возраст.[1] Нејзината правнука Алма Феровиќ е сопран и настапувала со Елтон Џон и А.Р. Рахман.[2]

На 27 мај 2010 година, бронзена статуа на Емина била откриена во Мостар на 142-от роденден на Шантиќ. Статуата била извајана од Златко Диздаревиќ во период од три месеци и не била заснована на нејзините фотографии, туку била уметничка визија за босанската убавина. Обликувана е со облека што ја носеле жените муслиманки во Босна и Херцеговина на крајот на 20 век.[3]

„Емина“ денес[уреди | уреди извор]

Според традицијата, последната строфа, која е додадена на оригиналниот текст на Шантиќ, ги дала Севда Катица, устен раскажувач на народни песни, кога слушнала за смртта на Емина. Кога Севда му раскажала сè на Химза Половина, тој ја видел убавината на стиховите и решил да ги задржи. Песната многумина ја извеле со додавање на стиховите на Севда, додека Химзо Половина и Ибрица Јусиќ ја снимиле како таква на носачи на звук.

Наводи[уреди | уреди извор]

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: