Ематија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ематија — древна област на пиериското крајбрежје, која се поврзува со старото име на Македонија. Кај византиските хроничари Ематија е постарото име за градот Тесалоника (Солун) или за областа од Халијакмон (Бистрица) до Аксиј (Вардар).[1]

По областа е именуван и административниот округ Иматија, согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ф. Папазоглу, Македонски градови у римско доба, Скопје, 1957