Емануел Жозеф Сијес

Од Википедија — слободната енциклопедија

Емануел-Жозеф Сијес (франц: Emmanuel Joseph Sieyès 3 мај 1748 г – 20 јуни 1836 година), попознат како опатот Сијес ― француски римокатолички опат, свештеник и политички писател кој бил еден од најважните теоретичари на Француската револуција (1789–1799); бил функционер во владите од Францускиот конзулат (1799–1804) и Првото Француско Царство (1804–1815). Неговиот памфлет Што е третиот сталеж? (1789) станал политички манифест на Револуцијата. Му била понудена функција во Францускиот директорат (1795–1799), но ја одбил. Откако станал директор во 1799 година, Сијес бил меѓу заговорниците на државниот удар од 18 Бример (9 ноември), по кој Наполеон Бонапарт дошол на власт. Сијес го измислил терминот „социологија“ и придонел во зародишот општествени науки.[1]

Детство и образование[уреди | уреди извор]

Емануел-Жозеф Сијес е роден на 3 мај 1748 година, како петто дете на Оноре и Анабел Сијес, во Фрежис, град во јужна Франција.[2] Основно образование стекнал од тутори и језуити; а подоцна студирал на колеџот во Драгињан.[2] Сакал да стане професионален војник но бил спречен поради кревкото здравје, па се одлучил за кариера во црквата.[3]

Сиес студирал на богословијата во Париз десет години. Таму студирал теологија и инженерство за да се подготви да се приклучи на свештенството.[3] Поради неговите способности и интерес за науката, Сијес набрзо стекнал репутација.[3] Сијес се школувал за свештенство во Католичката црква во Сорбона. Додека бил таму, на него влијаеле учењата на Џон Лок, Кондилак, и други француски енциклопедисти и просветени мислители.[4] Во 1770 година Сијес добил диплома по теологија. Тој бил рангиран на дното на листата поради неговата антипатија кон веронауката. Во 1772 година бил ракоположен за свештеник, а две години подоцна ја добил лиценцата за теологија.[5]

Свештеничка кариера[уреди | уреди извор]

Биста на Сијес од Дејвид д'Анжер (1838).

И покрај тоа што Сијес го прифатил просветителското размислување, тој не бил веднаш ангажиран. Кон крајот на 1775 година, Сијес станал секретар на епископот на Трегје, каде што поминал две години како заменик на епархијата. Токму тука се згрозил од огромната моќ што ја имале привилегираните класи.[6] Во 1780 година, бискупот од Трегје бил префрлен во епископијата Шартр, а Сијес го придружувал како негов генерален викар, на крајот станал канон на катедралата и канцелар на епархијата Шартр.[6] Во тоа време Сијес ја увидел леснотијата со која благородниците напредувале во црковните функции во споредба со обичните луѓе. Тој бил огорчен од привилегиите дадени на благородниците во црковниот систем и мислел дека покровителскиот систем е понижување за обичните луѓе.[7]

Што е третиот сталеж?[уреди | уреди извор]

Во 1788 година, Луј XVI под закана од државен банкрот, по пауза од еден и пол век предложил свикување на Собрание на сталежите на Франција. Жак Некер ги поканил филозофите да ги кажат своите ставови во врска со организацијата на општеството. Ова му овозможило на Сијес да го објави својот познат памфлет во јануари 1789 година: Што е третиот сталеж? (француски: Qu'est-ce que le tiers-état).[4] Тој својот одговор го започнал со: "Што е третиот сталеж? Сè. Што беше до сега во политичкиот поредок? Ништо. Што сака да биде? Нешто."

Памфлетот на Сијес одиграл клучна улога во обликувањето на тековите на револуционерната мисла што ја поттикнале Франција кон Француската револуција . Во својот памфлет, тој ги истакна желбите и фрустрациите на отуѓената класа на луѓе што го сочинуваа третиот сталеж. Тој ги нападнал темелите на францускиот Стар поредок тврдејќи дека благородништвото е измамничка институција која ја демне напатената и очајна буржоазија.

Собранија, Конвент и Теророт[уреди | уреди извор]

Иако не бил забележан како јавен говорник (зборувал ретко и кратко), Сијес имал големо политичко влијание. Се спротивставил на укинувањето на десетокот и конфискацијата на црковното земјиште. Неговото противење на укинувањето на десетокот го дискредитирало во Националното собрание и не можел да го врати својот авторитет.[8] Како член на специјалниот комитет за изготвување на уставот се спротивставил на правото на „апсолутно вето “ на кралот на Франција, кое Оноре Мирабо неуспешно го поддржал. Имал значително влијание врз формирањето на департманскиот систем.[4] По пролетта 1790 година, Сијес бил во сенка на други политичари. Две недели бил претседател на Националното конститутивно собрание.

По усвојувањето на уставот од 1791 година, како и сите други членови на Уставотворното собрание, Сијес бил исклучен од Законодавното собрание што го наследило Уставотворното собрание. Уредбата била предложена од Максимилијан Робеспјер.

Сијес бил член на Националниот конвент на Француската Република (септември 1792 - септември 1795 година). Тој гласал за погубувањето на Луј XVI,[9] извршена во јануари 1793 година. За време на владеење на теророт, Сијес, под притисок на Монтањарите и плашејќи се за својот живот, се откажал од својата католичка вера. Кога подоцна го прашале што правел за време на владеењето на теророт, тој одговорил: „Живеев“.[4]

Директорат[уреди | уреди извор]

Сијес повторно се појавил на политичката сцена во Франција за време на уставните дебати кои следеле по погубувањета на Робеспјер во 1794 година.[10] Во 1795 година бил на дипломатска мисија во Хаг и бил клучен во склучувањето на договор меѓу Франција и Батависката Република. Бил противник на Уставот од 1795 кој го донел Директоратиот и ја одбил функцијата директор на Републиката. Во мај 1798 година, како ополномоштен претставник на Франција бил на дворот во Берлин за да се обиде да ја убеди Прусија да ѝ се приклучи на Франција во војната против Втората коалиција; но не успеал. Во мај 1799 година, двајца директори поднеле оставка. Сијес бил избран за директор на местото на Жан Франсоа Ревбел.[4]

Како и да е, Сијес барал начини да го собори Директоратот. Тој се обидел да го поткопа уставот и така предизвикал затворање на возобновениот Јакобински клуб, а на генералот Жубер му предложил државен удар.[4]

Втор конзул на Франција[уреди | уреди извор]

Жубер загинал во 1799 година во битката кај Нови. Наполеон Бонапарт се вратил од кампањата во Египет во октомври истата година, и Сијес го убедил да направи пуч. По државниот удар од 18 Бример, Сијес и неговите сојузници го распуштиле Директоратот, и му дозволиле на Наполеон да ја преземе власта. Потоа, Сијес го изготвил уставот што долго време го планирал, но Бонапарт целосно го реконструирал,[4] и со тоа направил државен удар во државен удар - Уставот од Година VIII на Бонапарт станал основа на Францускиот конзулат од 1799 година - 1804 година.

Законодавниот корпус ги назначил Бонапарт, Сијес и Роже Дико за „Конзули на Француската Република“.[11] Наскоро Сијес се повлекол од функцијата привремен конзул. Тој станал еден од првите членови на Сенатот и го претставувал во 1799 година. Од Наполеон добил голем имот во Кроно.

Наполеонова ера и последните години[уреди | уреди извор]

За време на Првото Царство (1804–1814), Сијес бил политички неактивен. Кога Наполеон накратко се вратил на власт во 1815 година, Сијес бил именуван член на „комората на еднаквите“. Во 1816 година, по Бурбонската реставрација, Сијес бил избркан од Академијата за морални и политички науки од страна на Луј XVIII. Потоа се преселил во Брисел, но се вратил во Франција по Јулската револуција од 1830 година. Починал во Париз во 1836 година на 88-годишна возраст.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Jean-Claude Guilhaumou (2006). « Sieyès et le non-dit de la sociologie : du mot à la chose ». Revue d'histoire des sciences humaines. No.15.
 2. 2,0 2,1 Van Deusen, Glyndon G., p. 11
 3. 3,0 3,1 3,2 Van Deusen, Glyndon G., p. 12
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 Chisholm 1911.
 5. William H. Sewell Jr. (1994). A Rhetoric of Bourgeois Revolution: The Abbe Sieyes and What is the Third Estate?. Durham and London: Duke University Press. p. 9.
 6. 6,0 6,1 Van Deusen, Glyndon G., p. 13
 7. William H. Sewell Jr., A Rhetoric of Bourgeois Revolution The Abbe Sieyès and What is the Third Estate? p. 14.
 8. John J. Meng, Review of Sieyès: His Life and His Nationalism by Glyndon G. Van Deusen, The Catholic Historical Review Vol. 19 No. 2 (July 1933), p. 221. (11 February 2010).
 9. "La Mort, sans phrases" ("Death, without rhetoric") being his supposed words during the debate on Louis' fate
 10. Sewell Jr., William H., p. 19.
 11. Van Deusen, Glyndon (1970). Sieyès: His Life And His Nationalism. стр. 130. ISBN 040451362X.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Бачко, Бронислав. „социјалниот договор на Французите: Сијес и Русо“. Весник за модерна историја (1988): S98–S125. во ЈСТОР
 • Фауре, Кристин. „Претставничка влада или Република? Sieyès за добрата влада." во The Ashgate Research Companion to the Politics of Democratization in Europe: Concepts and Histories (2008) стр. 75+
 • Фуре, Франсоа и Мона Озуф, изд. Критички речник на Француската револуција (1989) стр. 313-23
 • Хиберт, Кристофер (1982). Деновите на Француската револуција . Њујорк: Вилијам Мороу.
 •  Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). „Sieyès, Emmanuel-Joseph“ . Encyclopædia Britannica. 25 (11. изд.). Cambridge University Press. стр. 57–58.CS1-одржување: ref=harv (link)</img> Оваа статија вклучуват текст од дело кое сега е во јавна сопственостChisholm, Hugh, уред. (1911). „Sieyès, Emmanuel-Joseph“ . Encyclopædia Britannica. 25 (11. изд.). Cambridge University Press. стр. 57–58.CS1-одржување: ref=harv (link)
Примарни извори
 • Sieyès, Comte Emmanuel Joseph, M. Blondel, and Samuel Edward Finer, eds. Што е Третиот имот? Лондон: Pall Mall Press, 1963 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]