Елса Беата Брае

Од Википедија — слободната енциклопедија
Елса Беата Брахе

Елза Беата Персдотер Брахе (1629 - 7 април 1653), Елизабета Беатриса била шведска грофица и војвотка, мажена за Адолф Џон I, грофот Палатин од Клебург, војводата од Штегеборг, брат на шведскиот крал Чарлс X.

Живот[уреди | уреди извор]

Таа била ќерка на Пер Брахе Помладиот и Кристина Катарина Стенбок, а нејзината баба Елза Гиленстиерна ја одгледала во замокот Ридбохолм . Како мнозинство жени благородници во тоа време, нејзиното образование главно се фокусирало на тоа како да управува со имотот и како да дејствува во претставителниот друштвен живот.

Пред бракот, таа служела како слугинка на шведската кралица Кристина . Кралицата ја запознала со Адолф Џон, а парот се верил во 1646 година. Свадбата се одржала во Тре Кронор (замок) 1649 година во присуство на монархот.

Бракот бил опишан како несреќен, а за нејзиниот сопружник се велело дека ги занемарувал во корист на неговите лични задоволства. Додека вториот брачен другар на Адолф Џон е опишана како негов рамноправен во неговите лоши навики, неговиот прв сопружник за разлика е опишан како негова спротивност во овој поглед и како надреден од двајцата.[1] Економските околности на војводската двојка биле решени кога Адолф Џон бил назначен за генерален гувернер на Вестергетланд во 1651 година.

Елса Беата имала само едно дете: син кој живеел неколку дена по раѓањето во 1652 година. Таа починала за време на посетата на Вадстена по период на лошо здравје.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Nanna Lundh-Eriksson (1947). Hedvig Eleonora. Stockholm: Wahlström & Widstrand. ISBN
  • Нана Лунд-Ериксон (1947). Хедвиг Елеонора. Стокхолм: Wahlström & Widstrand. ISBN
  • Ингрид Ларсон Хаглунд - Греварна Брахес винтербок
  • Ерик Петерсон - Вицекунген - во биографијата на Пер Брахе ден