Елса-Карин Боестад-Нилсон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Елса-Карин Боестад-Нилсон (25 ноември 1925 - 27 март 2020 година) била шведски компјутерски пионер кој ги програмирала првиот и вториот компјутер во Шведска, БАРК и БЕСК.

Боестад-Нилсон е родена на 25 ноември 1925 година во Стокхолм, ќерка на професорот по градежништво Gustav Boestad [sv] . [1][2] По стекнувањето диплома по математика на Универзитетот во Стокхолм во 1948 година, [3][2] таа се приклучила на Шведскиот национален истражувачки институт за одбрана (FOA) во истата година, [4][3] како единствена дипломирана жена таму во тоа време. [5] Нејзината првична работа вклучувала употреба на механички калкулатори од компанијата Facit за решавање на проблеми во аеродинамиката, [5] и иако нашла нови методи за да ги забрза овие пресметки, таа не се осмелила да ги објави. [3]

До 1952 година, овие калкулатори и жените кои ги управуваа, биле застарени со новите аналогни компјутери увезени од САД и управувани од машки градежни инженери. Наместо тоа, таа зела курс по компјутерско програмирање и почнала да работи како програмер. [5] Нејзината првична работа во оваа област била на BARK, програмабилен електромеханички компјутер кој станал првиот програмабилен компјутер во Шведска. [4] БЕСК, вториот шведски компјутер, се засновала на технологија на вакуумски цевки наместо на релеи, и започна со работа во 1954 година, со Boestad-Nilsson како еден од неговите првични програмери. [4][5] Меѓу другите проекти, компјутерот БЕСК и пресметките на Боестад-Нилсон на него, биле користени во шведската програма за нуклеарно оружје . Токму преку оваа работа таа го запознала Пер-Олоф (Оле) Нилсон, научник во програмата, [5] кого се омажила во 1956 година [5][2]

Во 1957 година, Боестад-Нилсон била именувана за шеф на групата за научни пресметки во ФОА. Таа станала раководител на одделот за математика и обработка на податоци во 1974 година. [3][5] Во тоа време, таа станала активистка за правата на жените, преку Здружението Фредрика Бремер, како реакција на белешка од персоналот на FOA од 1975 година во која се препорачува плаќање сите вработени жени (вклучувајќи ги и менаџерите како неа) имаат еднакви ниски стапки на плата, со цел да се спречат да станат љубоморни една на друга. Таа го напушти FOA во 1981 година за да работи за организација која ја промовира употребата на програмскиот јазик Ада, и се пензионирала во 1990 година. [5] Таа починала на 27 март 2020 година. [4][1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име obit.
  2. 2,0 2,1 2,2 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име vah.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име fof.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име kodboken.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име nyteknik.