Електрошоково оружје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Електрошоково оружје е не-смртоносно оружје кое дава електричен шок наменет за привремено нарушување на мускулните функции и нанесување болка без да предизвика значителна повреда.

Постојат повеќе видови на такви уреди, како на пример стан-ган (англиски: Stun gun) или во превод "оружје кое зашеметува"; тазери и други.