Електроскоп

Од Википедија — слободната енциклопедија

Електроскоп е ран научен инструмент кој се користи за детектирање на присуство и големина на електричен полнеж кај едно тело. Тој е првиот електричен мерен инструмент. Првиот електроскоп бил една вртлива игла, наречена версориум, која била измислена од британскиот физичар Вилијам Гилберт околу 1600 година.[1] Електроскопот со топче и електроскопот со златни ливчиња се два класични електроскопи кои се користат во образованието за демонстрација на принципите на електростатиката.

Гилбертовиот версориум.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Gilbert, William; P. Fleury Mottelay (1893). On the Lodestone and Magnetic Bodies. New York: John Wiley & Sons. стр. 79. a translation of William Gilbert (1600) Die Magnete, London