Електромеханика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Релето е вообичаен електро-механички уред.

Во инженерство, електромеханиката[1][2][3][4] ги комбинира процесите и процедурите извлечени од електротехниката и машинското инженерство. Електромеханиката се фокусира на интеракцијата на електричните и механичките системи како целина и како двата системи комуницираат едни со други. Овој процес е особено познат во системи како што се оние на ЕС (еднонасочна струја) машини кои можат да бидат проектирани и управувани за да генерираат енергија од механички процес (генератор) или да се користат механички ефект (мотор). Во овој контекст, електротехниката опфаќа и електроинженерство.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Course in Electro-mechanics, for Students in Electrical Engineering, 1st Term of 3d Year, Columbia University, Adapted from Prof. F.E. Nipher's "Electricity and Magnetism". By Fitzhugh Townsend. 1901.
  2. Szolc T.; Konowrocki R.; Michajłow M.; Pregowska A. (2014). „An investigation of the dynamic electromechanical coupling effects in machine drive systems driven by asynchronous motors“. Mechanical Systems and Signal Processing, Vol.49, pp.118-134. doi:10.1016/j.ymssp.2014.04.004. ISSN 0888-3270. Наводот journal бара |journal= (help)
  3. The Elements of Electricity, "Part V. Electro-Mechanics." By Wirt Robinson. John Wiley & sons, Incorporated, 1922.
  4. Konowrocki R.; Szolc T.; Pochanke A.; Pregowska A. (2016). „An influence of the stepping motor control and friction models on precise positioning of the complex mechanical system“. Mechanical Systems and Signal Processing. Mechanical Systems and Signal Processing, Vol.70-71, pp.397-413. 70-71: 397–413. doi:10.1016/j.ymssp.2015.09.030. ISSN 0888-3270.