Прејди на содржината

Елевација (перспектива)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Проекции

Графички проекции

Други перспективи

Главна фасада на Пантеонот во Париз, од Жак-Жермен Суфло

Елевација (од лат. elevatio) е ортографска проекција на 3-димензионален од гледиште на од гледиште на хоризонтална рамнина крај тој предмет. Со други зборови, елевацијата е страничен поглед, гледан од напред, назад, лево или десно.

Елевацијата е најчесто практикуваната метода за прикажување на конфигурацијата и деталите на 3-димензионален предмет во две димензии. Фасадите на зградите се прикажуваат со елевација во архитектонското и техничкото цртање.

Елевациите се најчест вид на проекција за приказ на изгледот на надворешноста на една зграда или градба. За оваа цел често се користат и перспективи. Елевацијата на една градба се бележи во однос на страните на светот на кои се протега; правецот од кој гледа набљудувачот. На пример. северната елевација на една зграда е страната која е најблиску свртена до географскиот север според компасот.[1]

Внатрешните елевации се користат за прикажување на детали во ентериерот како столаријата и украсите.

Во градежништвото, елевациите се неперспективни погледи на една градба. Тие се цртаат по размер, како би можеле да се извршат мерења од секој потребен аспект. Плановите можат да бидат во форма на бидат предни, задни и странични елевации. Во елевациите се назначени висините на гредите, позицијата на крајната наклонетост на земјиштето, надворешните дообработки, накосеноста на покривот и други детали потребни за оформување на обликот и надворешниот изглед на еден градежен објект.

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. Clit, Frank (1985), Architectural Graphics - Второ издание, New Wank: Van Norstrand Reinhold, ISBN 0442218621

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]