Ексурбанизација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ексурбанизација во Колорадо Спрингс, Колорадо, САД

Ексурбанизација е современ урбан феномен кој се манифестира преку интензивно ширење на градските подрачја надвор од границите на урбаната средина, притоа создавајќи предградија кои се одликуваат со слаба густина на население која опшфаќа огромни пространства.[1]

Овие педградија кои се резултат од процесот на ексурбанизација се многу зависни од автомобилски транспорт, и се неодржливи економски, социјален како и од аспект на заштита на човековата околина.[2]

Тие конзумираат огромни пространства со зелена и обработлива земја и бараат огромни суми за одржување на раширената инфраструктура и обезбедување на јавни сервиси за граѓаните.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. What is Sprawl? Архивирано на 5 јануари 2010 г.. SprawlCity.org. Посетено на 2008-02-07.
  2. Frumkin, Howard (May-June 2002). Urban Sprawl and Public Health
  3. "Metropolitan and Urban Area-Based Interventions (TPI 811)", Dr. Johnny Coetzee. 2010, Department of Town and Regional Planning, University of Pretoria.