Екстензионализам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Екстензионизмот, во филозофијата на јазикот, во логиката и семантиката, е ставот дека сите јазици или барем сите научни јазици треба да бидат екстензионални. Рудолф Карнап (во неговото рано делување) и Вилард Ван Орман Квин биле истакнати поборници на ова гледиште.

Исто така види[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Carnap, Rudolf: Der logische Aufbau der Welt. Berlin-Schlachtensee 1928. Neuauflage Hamburg 1998.
  • Carnap, Rudolf: Logische Syntax der Sprache. Vienna 1934.
  • Carnap, Rudolf: Bedeutung und Notwendigkeit. Eine Studie zur Semantik und modalen Logik. Wien/New York 1972 (Originalausgabe: Meaning and Necessity. A Study in Semantics and Modal Logic. Chicago/Toronto/London 1947).
  • Quine, Willard Van Orman: "Three Grades of Modal Involvement", in: Proceedings of the 11th International Congress of Philosophy, Vol. 14. Amsterdam 1953, 65–81.
  • Quine, Willard Van Orman: "Reference and Modality", in: From a Logical Point of View. Cambridge (Massachusetts) 1953.
  • Quine, Willard Van Orman: Word and Object. Cambridge (Massachusetts) 1960.
  • Quine, Willard Van Orman: Confessions of a Confirmed Extensionalist. Cambridge (Massachusetts) 2008.