Екскрет

Од Википедија — слободната енциклопедија

Екскрети или непотребни продукти се материи кои немаат некоја физиолошка улога во организмот, а се производи од метаболизмот и ако се задржат подолго време во него, му наштетуваат или, пак, се смртоносни. Како најчести екскрети кај животните се водата, амонијакот, уреата и мочната киселина.