Ексерски камења

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ексерските камења како што се гледа од југозапад, преку прунката Виембеге

Ексерски Камења или Екстетерштајн (германски: Externsteine [ɛkstɐnʃtaɪnə]) е карактеристична каменлива, карпеста форма на песочни камења сместена во шумата Тевтобург, во близина на градот Хорн-Бад Меинберг во областа Липпе во германската држава Северна Рајна-Вестфалија . Формирањето е врвот кој се состои од неколку високи, тесни колони од карпи кои нагло се креваат од околните шумски ридови.

Во народната традиција, враќајќи се на една идеја предложена на Херман Хамелман во 1564, Ексерските камења се идентификуваат како свето место на паганските саксонци, а локацијата на Ирминсул идол, наводно, била уништена од Карло Велики ; сепак нема археолошки докази што би ја потврдиле употребата на месноста во текот на релевантниот период.

Камењата биле користени како место за пустиножителство во средниот век, и барем во средниот век биле место на христијанска капела.Останува контроверзно дали локацијата веќе била користена за христијанско обожавање во 8-ми до почетокот на 10 век.

Геологија[уреди | уреди извор]

Ексерските камења се наоѓаат на североисточниот дел на Тевтобуршката шума. Тие се природно излевање на песочник во регион кој инаку во голема мера е лишен од карпи. Формирањето се протега неколку стотици метри. Таа започнува во шумата со некои карпи кои најчесто се покриени со почва. Се завршува во серија од 13 високо видливи и претежно исправени столбови. За научни цели, овие се нумерирани I-XIII од северозапад кон југоисток, со најинтересните камења IV. Најголемата е карпа I (поделена на Ia и Ib), исто така позната како Grottenfels поради неговата пештера. Следниот, II, е исто така познат како Turmfels (кула) и се крева 37.5 метарs (123 ст) над околината. Рок III се нарекува Треппенфелс (скали). Големиот јаз ги одделува карпите III и IV. Последното е исто така познато како Wackelsteinfelsen поради лабава болдер (сега фиксирана на место) на врвот.[1] :1

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Treude, Elke; Zelle, Michael (2012). Externsteine (German). Lippischer Heimatbund. ISBN 978-3-941726-18-5.