Економски факултет (Љубљана)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Економски факултет, Универзитет во Љубљана
Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani
ВидДржавен универзитет
Основан1946
ДеканМетка Текавчич
Студенти6,000
МестоЉубљана, Словенија
ПрипадностЗУКШБ (AACSB), СПКВЕ (EQUIS), ЗМБА (AMBA)
www.ef.uni-lj.si/ www.efnet.si/en

Економски факултет (словенечки: Ekonomska fakulteta, EF,SEB LU) ― факултет по економија во Љубљана, кој е дел од Универзитетот во Љубљана и е основан во 1946 година. Тој е еден од првите факултети во земјата што воспоставил нови меѓународно споредливи „болоњски“ 3+2 програми во 2005 година.[1] Во 2006 година му била доделена акредитација на EQUIS.[2] Во 2010 година, факултетот добил деловна акредитација од AACSB International.[3] Шест години подоцна, факултетот добил и акредитација од AMBA.[4] Со додавањето на акредитацијата на AMBA, факултетот станал еден од 77-те бизнис школи во светот што ја имаат акредитацијата „Тројна круна“.[5]

Редовни програми на англиски јазик[уреди | уреди извор]

Економскиот факултето нуди различни програми за додипломски и последипломски студии по бизнис и економија на словенечки и англиски јазик.[6] Ова им овозможува на словенечките студенти и странци да студираат во Словенија на кој било јазик.

Програма за додипломски студии[уреди | уреди извор]

Училиштето нуди диплома по бизнис и економија со две специјализации:

 • Рекламирање
 • Меѓународен бизнис

Магистерски програми[уреди | уреди извор]

 • Магистер по меѓународен бизнис
 • Магистер по банкарски и финансиски менаџмент (двојна диплома)
 • Магистер по пари и финансии (двојна диплома)
 • Магистер по економија (двојна диплома)
 • Магистер по бизнис информатика (менаџмент на информации) (двојна диплома)
 • Магистер по логистика/раководење на набавни синџири
 • Меѓународна магистерска програма со полно работно време за деловн администрација (IMB)
 • Европски магистер по менаџмент на туризам (заедничка програма)
 • Магистер по деловна администрација во соработка со ICPE
 • Меѓународна деловна академија – Македонија
 • Јавен сектор и економија на животната средина (JMPSE) (Заедничка тројна програма)

Докторатска програма[уреди | уреди извор]

 • Докторска програма по економија и бизнис

Извршно образование[уреди | уреди извор]

Оваа програма им овозможува на вработените директори да го усовршат своето знаење во училиштето.

Отворени курсеви[уреди | уреди извор]

Програмите за отворен развој се насочени кон општите потреби и се однесуваат на проблемите со кои се соочуваат организациите, како што е проценето од потребите и предлозите на клиентите. Секоја програма е предводена од програмски директор и се работи заедно со други училишта.

Портфолиото на отворени курсеви ги вклучува следните области на специјализација:

 • генерален менаџмент;
 • водење бизнис на странски јазици;
 • информатика и организација;
 • лидерство и личен развој;
 • финансии;
 • сметководство и контрола;
 • маркетинг; и
 • посебни теми (на пр., ЕУ проекти/фондови, правни прашања).

Посебни програми за стопански друштва[уреди | уреди извор]

Обезбедени се програми за поединечни организации. Дополнителна програма, насловена „Бизнис академија“, е дизајнирана како алатка за развој на менаџмент за врвни директори, средни менаџери или аспиранти млади менаџери.

Истражување[уреди | уреди извор]

Истражувачите и активностите се организирани во рамките на Истражувачкиот центар на Економскиот факултет и петнаесет применети истражувачки институти.

Истражувачите на Економскиот факултет редовно учествуваат на научни и професионални конференции, произведуваат монографии и објавуваат во меѓународни научни и професионални списанија како што се Journal of Business Finance & Accounting, [7] Academy of Management Review [8] и Interactive Learning Environments.[9]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. School of Economics and Business website
 2. EQUIS Accredited Schools Архивирано на 24 ноември 2009., EFMD official website
 3. University of Ljubljana Becomes the First School in Slovenia to Earn AACSB International Accreditation Архивирано на 26 декември 2010., AACSB News Release, 6 април 2010
 4. „FACULTY OF ECONOMICS, UNIVERSITY OF LJUBLJANA JOINS WORLD'S ELITE MBA PROVIDERS WITH AMBA ACCREDITATION“. Посетено на 15 октомври 2022.
 5. Triple accredited business schools (AACSB, AMBA, EQUIS)
 6. Kester E., Far sighted approach reaps rewards for top institutions, The Financial Times, 16 ноември 2010
 7. Гарод Н., Валентинчич А., The Term Structure of Implicit Discount Rates in Security Valuation, Journal of Business Finance & Accounting, 2005, том 32, издание 7-8
 8. Cardon M., Wincent J., Singh J., Drnovšek M., The Nature and Experience of Entrepreneurial Passion, Academy of Management Review, 2009, том 34, бр. 3
 9. Škerlavaj M., Dimovski V., Mrvar A., Pahor M., Interactive Learning Environments,Intra-organizational learning networks within knowledge-intensive learning environments, 2010, том 18, издание 1