Екомодернизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гринхаус, Бистон, Лидс: зграда која била прогласена за „еко-модернистичка“[1][2][3]

Екомодернизмот е еколошка филозофија која тврди дека технолошкиот развој може да ја заштити природата и да ја подобри човековата благосостојба преку еколошко-економско раздвојување, т.е. со одвојување на економскиот раст од влијанијата врз животната средина.

Опис[уреди | уреди извор]

Екомодернизмот опфаќа замена на природните еколошки услуги со енергија, технологија и синтетички решенија[4] се додека тие помагаат да се намали влијанието врз животната средина. Меѓу другото, екомодернистите го прифаќаат интензивирањето на земјоделството (интензивно земјоделство), прецизното земјоделство, вертикалното земјоделство и регенеративното земјоделство, генетски модифицираната и синтетичката храна (поради нивната намалена употреба на хербициди и пестициди), рибите од фармите за аквакултура, десалинизацијата, циркуларното рециклирање на отпадот и одржливо шумарство и еколошка реставрација што вклучува широк опсег на проекти, вклучувајќи контрола на ерозијата, пошумување, отстранување на недомородни видови и плевел, обновување на вегетација на деградирани земјишта, дневни потоци, повторно воведување на домородни видови (по можност домородни видови со локална адаптација) и подобрување на живеалиштата и опсегот за целните видови, зачувување на водата, ефикасност на ресурсите, урбанизација, урбана густина и вертикализација, употреба на електрични возила и возила со водород, употреба на светлосни шоуа со дронови, проекциско мапирање и 3Д холограми за да се обезбедат одржливи технолошки алтернативи на огномет, автоматизација, зафаќање и складирање на јаглерод, складирање енергија, алтернативни материјали како што се биопластиката и материјали базирани на биолошки и високотехнолошки материјали, транзиција кон чиста енергија, 3Д печатење, дигитализација, минијатуризација, сервитизација на производи и дематеријализација. Клучна меѓу целите на екомодерната етика е употребата на технологијата за интензивирање на човековата активност и создавање повеќе простор за дивата природа.[5][6][7]

Дебатите кои ја формираат основата на екомодернизмот се родени од разочарувањето од антинаучните политики на традиционалните организации кои категорично ги негираа изворите на незагадувачка енергија, како што е јадрената енергија, што доведе до вистинско зголемување на зависноста од фосилни гасови и зголемување на емисиите наместо нивно намалување.[8] Поаѓајќи од научни и прагматични позиции засновани на докази, екомодернизмот се вклучува во дебатата за тоа како најдобро да се заштитат природните средини, како да се забрза декарбонизацијата за да се ублажат климатските промени и како да се забрза економскиот и социјалниот развој на сиромашните во светот. Во овие дебати, екомодернизмот се издвојува од другите школи на мислата, вклучително и еколошката економија, дерастот, намалувањето на населението, економијата на laissez-faire капитализам, идејата за „мека енергија“ и централното планирање. Екомодернизмот се потпира на американскиот прагматизам, политичката екологија, еволутивната економија и модернизмот. Различноста на идеите и несогласувањата се тврди вредности со цел да се избегне нетолеранцијата која се раѓа од екстремизмот и догматизмот.

Екомодернистички организации се основани во многу земји, вклучувајќи ги Германија,[9] Финска,[10] и Шведска.[11] Додека зборот „екомодернизам“ се користи само за да се опише модернистичката екологија од 2013 година,[12] терминот има подолга историја во академски контекст[13] и екомодернистичките идеи беа развиени во голем број претходни дела, вклучувајќи ги Зелените заблуди од Мартин Луис,[14] Дисциплината на целата земја од Стјуарт Бренд и Рамбункциската градина од Ема Марис.[15] Во нивниот манифест од 2015 година, 18 самопрогласени екомодернисти - вклучително и научници од Институтот за пробив, Универзитетот Харвард, Универзитетот Јадавпур и Фондацијата Лонг Нау - се обидоа да ја разјаснат визијата на движењето: „Ние потврдуваме еден долгогодишен еколошки идеал, дека човештвото мора да ги намалете неговите влијанија врз животната средина за да се направи повеќе простор за природата, додека ја отфрламе идејата дека човековите општества мора да се усогласат со природата за да избегнат економски и еколошки колапс“.[16]

Екомодернистички манифест[уреди | уреди извор]

Во април 2015 година, група од 18 самоименувани екомодернисти колективно го објавија Екомодернистичкиот манифест.[17][18]

Прием и критика[уреди | уреди извор]

Некои новинари за заштита на животната средина го пофалија Манифестот на екомодернистите. Во Њујорк Тајмс, Едуардо Портер со одобрување напиша за алтернативниот пристап на екомодернизмот кон одржливиот развој.[19] Во написот со наслов Манифестот повикува на крај на екологијата од типот „Луѓето се лоши“, Ерик Холтхаус од Слејт напиша „Инклузивно е, возбудливо е и за промена им дава на еколозите нешто за што можат да се борат“.[20] Научното списание <i id="mwlA">Nature</i> го уреди манифестот.[21]

Екомодернизмот беше критикуван поради неадекватно признавање на она што Холи Џин Бак, асистент професор по животна средина и одржливост, вели дека се експлоататорските, насилните и нееднаквите димензии на технолошката модернизација.[22] Социологот Ајлин Крист, вонреден професор Емерита, забележа дека екомодернизмот е заснован на западната филозофија на хуманизмот без оглед на „нечовечките слободи“. За Манифестот Крист вели:

масовното истребување на облиците на живот што човечкото општество ги започнало не се споменува во Манифестот. (И исчезнувањето на видовите се споменува само еднаш.) Ова е запрепастувачки пропуст за еко манифест: масовните изумирања се геолошки ретки и катастрофални настани; по ваквите катаклизми од минатото, беа потребни милиони години за да се врати биолошката разновидност - временска рамка ирелевантна за сите идни човечки генерации. А сепак изоставувањето на масовното истребување има смисла од гледната точка на Манифестот.[23]


Розмари-Клер Колард и соавторите тврдат дека екомодернизмот е некомпатибилен со неолибералниот капитализам, и покрај тврдењата на филозофијата за спротивното.[24] Спротивно на тоа, во својата книга „Екомодернизам: технологија, политика и климатска криза“ Џонатан Сајмонс тврди дека екомодернизмот припаѓа на социјалдемократската традиција, промовирајќи трет пат помеѓу laissez-faire и антикапитализмот и повикувајќи на трансформативни државни инвестиции во технолошката трансформација и човечкиот развој.[12] Исто така, во „Симпатична дијагноза на екомодернистичкиот манифест“, Пол Робинс и Сара А. Мур ги опишуваат сличностите и појдовните точки помеѓу екомодернизмот и политичката екологија.[25]

Друга голема критика кон екомодернизмот доаѓа од приврзаниците на дераст движењето. Осумнаесет еколошки економисти објавија долг одговор со наслов „Одговор на дерастите на екомодернистичкиот манифест“, пишувајќи: „екомодернистите не даваат ниту многу инспиративен план за идните развојни стратегии, ниту пак многу во однос на решенијата за нашите еколошки и енергетски проблеми“.[26]

На годишниот Дијалог на Институтот за пробив во јуни 2015 година, неколку научници за животна средина понудија критика на екомодернизмот. Бруно Латур изјавил дека модерноста прославена во Екомодернистичкиот манифест е мит. Џени Прајс изјави дека манифестот нуди симплистички поглед на „човештвото“ и „природата“, за кои таа рече дека се „невидливи“ зборувајќи за нив со толку опширни термини.[27]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 'Developer homes in on eco-scheme', The Express (28 September 2007), 72.
 2. 'Housing plan's Greenhouse effect', Yorkshire Post (27 December 2007).
 3. 'Leeds 'unique' green flats', Yorkshire Evening Post (23 September 2010).
 4. „The Breakthrough Institute“. thebreakthrough.org. Архивирано од изворникот на 2018-09-21. Посетено на 2023-05-30.
 5. Lynas, Mark (2011). The God Species: Saving the Planet in the Age of Humans. Washington: National Geographic. ISBN 978-1426208911.
 6. Breewood, Helen; Garnett, Tara (2022). „What is ecomodernism?“. TABLE Explainer Series. doi:10.56661/041dba86 Проверете ја вредноста |doi= (help).
 7. Kallis, Giorgos; Bliss, Sam (2019). „Post-environmentalism: origins and evolution of a strange idea“. Journal of Political Ecology. 26 (1). doi:10.2458/v26i1.23238.
 8. Brand, Stewart (2010). Whole Earth Discipline.
 9. „Ecomodernist energy transition 4.0 – Investments in a modern future“.
 10. „In English – SUOMEN EKOMODERNISTIT“ (фински). Посетено на 2020-09-02.
 11. „Svenska Ekomodernisterna“. www.facebook.com (англиски). Посетено на 2020-09-02.
 12. 12,0 12,1 Symons, Jonathan (30 July 2019). Ecomodernism : technology, politics and the climate crisis. Cambridge, UK. стр. 56. ISBN 978-1-5095-3119-6. OCLC 1061731179.
 13. „Sustainable design education rethought: The case for Eco-Modernism“. 2010.
 14. Lewis, Martin W. (1992). Green delusions : an environmentalist critique of radical environmentalism. Durham: Duke University Press. ISBN 0-8223-1257-3. OCLC 25552831.
 15. Marris, Emma. (2011). Rambunctious garden : saving nature in a post-wild world (1st U.S.. изд.). New York: Bloomsbury. ISBN 978-1-60819-032-4. OCLC 639161286.
 16. John Asafu-Adjaye et al (April 2015). "An Ecomodernist Manifesto."
 17. Nijhuis, Michelle (2 June 2015). „Is the "Ecomodernist Manifesto" the Future of Environmentalism?“. The New Yorker (англиски). Посетено на 28 November 2020.
 18. Monbiot, George (24 September 2015). „Meet the ecomodernists: ignorant of history and paradoxically old-fashioned“. The Guardian (англиски). Посетено на 28 November 2020.
 19. Eduardo Porter, The New York Times, April 14, 2015. / 'A Call to Look Past Sustainable Development."
 20. Eric Holthaus (20 April 2015). "Manifesto Calls for an End to "People Are Bad" Environmentalism." Slate.
 21. "Decoupled ideals: 'Ecomodernist Manifesto' reframes sustainable development, but the goal remains the same." (21 April 2015). Nature.
 22. Buck, Holly Jean (2019). After geoengineering : climate tragedy, repair, and restoration. London. ISBN 978-1-78873-036-5. OCLC 1121092956.
 23. Crist, Eileen (2016-05-01). „The Reaches of Freedom: A Response to An Ecomodernist Manifesto“. Environmental Humanities. 7 (1): 245–254. doi:10.1215/22011919-3616452. ISSN 2201-1919.
 24. Collard, Rosemary-Claire; Dempsey, Jessica; Sundberg, Juanita (2015-03-04). „A Manifesto for Abundant Futures“. Annals of the Association of American Geographers. 105 (2): 322–330. doi:10.1080/00045608.2014.973007. ISSN 0004-5608.
 25. Paul Robbins and Sarah A. Moore (19 June 2015). "Love your symptoms: A sympathetic diagnosis of the Ecomodernist Manifesto." entitleblog.org.
 26. Caradonna et al (May 2015). / "A Degrowth Response to An Ecomodernist Manifesto."
 27. „What is Modern in Ecomodernism?“. The Breakthrough Institute (англиски). Посетено на 2022-08-02.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]