Еколошко злосторство

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Синиот мермер“ е позната фотографија на Земјата направена на 7 декември 1972 година од страна на екипажот на вселенското летало Аполо 17 на пат кон Месечината на растојание од околу 29.000 километри (18.000 статутни милји). Ги прикажува Африка, Антарктикот и Арапскиот Полуостров.

Еколошкото злосторствонезаконско дело со кое директно се нанесува штета на животната средина. Овие незаконски активности вклучуваат животна средина, живиот свет, биоразновидноста и природните ресурси. Меѓународните тела, како што се, Г8, Интерпол, Европската унија, Програмата за животна средина на Меѓурегионалниот институт за истражување на криминалот и правдата на Обединетите нации, ги признале следните еколошки злосторства:

 • Злосторство со дивиот свет: Нелегална трговија со диви животни со загрозени видови во спротивност со Конвенцијата за меѓународна трговија со загрозени видови на фауна и флора (CITES)
 • Нелегално рударство: Криумчарење на супстанции што го осиромашуваат озонот (ОДС) во спротивност со протоколот во Монтреал од 1987 година за супстанции што ја уништуваат озонската обвивка;
 • Злосторства за загадување: Фрлање и недозволена трговија со опасен отпад во спротивност со Базелската конвенција од 1989 година за контрола на прекуграничното движење на опасни отпадоци и други отпадоци и нивно отстранување;
 • Нелегален риболов: Нелегален, непријавен и нерегулиран риболов во спротивност со контролите наметнати од разни регионални организации за управување со риболов;
 • Нелегална сеча: Нелегална сеча и поврзана трговија со украдена дрва во кршење на националните закони.[1]

Еколошкиот криминал сочинува скоро третина од злосторствата извршени од организации како што се; корпорации, партнерства, синдикати, трустови, пензиски фондови и непрофитни организации. Тоа е четврта најголема злосторничка активност во светот и секоја година се зголемува за пет до седум проценти.[2] Овие кривични дела се одговорни за гонење. Интерпол ја олеснува меѓународната полициска соработка и им помага на своите земји-членки во делотворното спроведување на националните и меѓународните закони и договори за животната средина. Интерпол започнал да се бори против еколошки криминал во 1992 година.

Трошоци[уреди | уреди извор]

Меѓународните злосторнички банди и милитантните групи профитираат од грабежот на природните ресурси и овие нелегални профити се зголемуваат. Тероризмот, па дури и граѓанските војни се последици од еколошки криминал.[3] Според УНЕП и Интерпол, во јуни 2016 година, вредноста на криминалот во животната средина е за 26 проценти поголема од претходните проценки, со 91-258 милијарди американски долари, во споредба со 70-213 милијарди во 2014 година, надминувајќи ја нелегалната трговија со мало оружје.[4] Повеќе од половина од оваа сума може да се припише на нелегална сеча и уништување на шумите.

Обвинение од МКС[уреди | уреди извор]

На септември 2016 година било објавено дека Меѓународниот кривичен суд сместен во Хаг ќе ги гони владите и поединците за злосторства во животната средина.[5] Според критериумите за избор на случај, објавени во Документот за политика за избор на предмети и приоритизација од страна на МКС на 15 септември 2016 година, Канцеларијата ќе посвети особено внимание на гонењето на злосторствата од Статутот на Рим кои се сторени со, или кои резултираат во, уништување на животната средина, незаконско искористување на природните ресурси или незаконско одземање на земјиштето“.[6]

Еколошко злосторство по земја[уреди | уреди извор]

САД[уреди | уреди извор]

Напуштените или малку користени области се вообичаени места за фрлање во Америка - особено пругите. Над 10 милиони долари годишно се користат за отстранување на нелегалното фрлање отпад од загадувачките градови и животната средина. Една мала организација, Единицата за злосторства за полициска средина во CSXT, започнала да го запира тоа.

Уште од основањето на Канцеларијата за извршување кривични дела на Агенцијата за заштита на животната средина во 1982 година, направен е пораст на кривично гонените кривични дела за заштита на животната средина.[7] Ова вклучува гонење на компании кои незаконски фрлиле или предизвикале излевање на нафта. На федерално ниво, додека ЕПА ги надгледува истрагите, гонењата обично ги покренува Министерството за правда на САД, преку неговиот оддел за еколошки криминали и/или преку една од 94 канцеларии на американски обвинители низ целата земја.

Во некои случаи, еден CFC-12 може да се купи во Кина за 40 американски долари и да се продаде во САД за 600.[8]

Италија[уреди | уреди извор]

Пример за Екомафија било управувањето со отпад во Неапол каде имало нелегално фрлање во 80-тите години на минатиот век.

Нигерија[уреди | уреди извор]

Во Нигерија, основањето на агенции за животна средина започнало во 1988 година по инцидентот со фрлање токсични материјали во земјата од страна на меѓународни трговци со отпад (неславниот инцидент во Коко). Во моментов, агенциите како што се Националната агенција за спроведување на стандарди и прописи за животна средина (Нигерија) се овластени од нигерискиот закон да го регулираат секторот за животна средина. Оваа агенција работи со други органи на владата, како што се царина, полиција, воени разузнавачки служби итн., и успешно запленила нелегално шверцувани производи од диви животни и гонела бројни лица, вклучително и недржавјани на земјата.

Сингапур[уреди | уреди извор]

Како трговски центар, Сингапур е подложен на незабележана шверц. Чарлс Шмит објаснува како Кина продава нелегален CFC-12 на САД преку Сингапур поради недостаток на инспекции и доверливост на приватните бизниси во Сингапур.[8]

Русија[уреди | уреди извор]

Прекршувањата на руските закони за заштита на животната средина ја чинееле земјата повеќе од 187 милиони долари во 2018 година. Од скоро 23,9 илјади еколошки злосторства регистрирани во Русија во 2018 година, огромното мнозинство се однесувало на; незаконското сечење на шумски насади, во износ од околу 13,8 илјади случаи и незаконски лов, со забележани над 1,9 илјади случаи.[9]

Извршување[уреди | уреди извор]

Делотворното спроведување на законите за животна средина е од витално значење за сите режими на заштита кои се дизајнирани да ја штитат животната средина. Во раните денови на законодавството за животна средина, прекршувањата носеле во голема мерка незначителни граѓански казни. Првичните закони и регулативи за животната средина имале мало или никакво одвраќање врз корпорациите, поединците или владите да ги почитуваат законите за животна средина. Главен извор на неуспех во законодавството за заштита на животната средина во САД бил граѓанскиот карактер на федералните активности за спроведување. Нивната главна санкција била парична казна, која многу корпорации ја зеле сериозно како трошок за деловно работење. Еколошкото кривично право опфаќа потесна основа. Неговото јадро се состои од кривични одредби од осум федерални статути донесени главно во 1970-тите и изменети во последните две децении.[10]

Во многу случаи, особено корпорациите сметале дека е поекономично да продолжат да загадуваат повеќе отколку што дозволува законот и едноставно да плаќаат казни за здружени соработници, ако навистина корпорацијата е пронајдена и осудена за кршење на законите или прописите за животна средина Кевин Томкинс верува дека корпорациите имале намера да ги почитуваат законите или прописите за животната средина, бидејќи усогласеноста обично ги зголемува нивните оперативни трошоци. Ова се толкувало затоа што многу корпорации ги почитувале законите за заштита на животната средина, без оглед дали биле од чувство на законска должност или јавна обврска, биле обесправени и изгубиле конкурентска позиција и, како последица, страдале на пазарот од конкурентите кои не ги почитувале законите и прописите за животна средина. Како резултат на слабото законодавство за животната средина и континуираното неповолно јавно мислење во врска со управувањето со животната средина, многу влади воспоставиле различни режими за спроведување на животната средина кои драматично ги зголемиле законските овластувања на истражувачите на животната средина. Вклучувањето на кривични санкции, значителното зголемување на казните заедно со можното затворање на службениците во компанијата го смениле лицето за спроведување на законот за животна средина. На пример, помеѓу 1983 и 1990 година, Министерството за правда на САД обезбедило 57.358.404,00 американски долари за кривични казни и добило казни затвор за 55% од обвинетите обвинети за прекршоци во животната средина.[11]

Многу агенции за животна средина играат важни улоги во намалувањето на штетите врз животната средина и заштитата на животната средина преку законите и прописите за животната средина. Овие агенции работат на различни нивоа од меѓународно, регионално, национално, државно до локално ниво, одржувајќи една агенција да работи на едно ниво. Различни методи на спроведување се користат во овие агенции за да се гарантира усогласеност со законите и прописите за животна средина. Во некои случаи, агенциите за спроведување го користат она што се нарекува „Команда и контрола“, што се традиционални регулаторни пристапи. Во други случаи, тие можат да користат економски стимулативни и хибридни пристапи. Покрај тоа, таа ја зголемила потребата за соработка помеѓу различните полициски институции. Агенциите за спроведување на законот за животна средина и полициските служби не работат во вакуум; законодавните инструменти што ги спроведуваат политичките системи ги регулираат нивните активности и одговорности во општеството. Сепак, навидум законодавните инструменти што ги спроведуваат владите одредуваат многу стратегии што ги користат полициските служби за заштита на животната средина. Општо, овие меѓународни, регионални, национални и државни законодавни инструменти се дизајнирани да обезбедат индустрии, поединци и влади да бидат во согласност со различните еколошки обврски вградени во националните статути и закони. Исто така, постојат меѓународни правни инструменти и договори кои влијаат и на начинот на кој суверените држави се справуваат со еколошките прашања.[11]

Еколошка криминологија[уреди | уреди извор]

Еколошката криминологија ги испитува поимите за злосторства, прекршоци и штетни однесувања против животната средина и започнува да ја испитува улогата што ја играат општествата, вклучувајќи ги корпорациите, владите и заедниците во создавање штети врз животната средина. Криминологијата денес почнува да го препознава влијанието на луѓето врз животната средина и како агенциите за спроведување на законот и судството ја мерат штетата врз животната средина и им припишуваат санкции на прекршителите.[12] Еколошкиот криминал не влијае само на земјата, водата, воздухот, тој влијае и на здравјето на децата. Според една статија објавена во Перспективите на здравјето на животната средина во 2016 година, „Еволуцијата и проширувањето на заштитата на здравјето на животната средина на децата во текот на изминатите две децении беше извонредна. На американската ЕПА, направени се значителни напори за решавање на посебната подложност на децата, а нашата работа продолжува да ги решава проблемите со појавата на животната средина за да осигуриме дека детските средини се ослободени од опасности и да поддржуваат здрав развој “.[13]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Banks, D., Davies, C., Gosling, J., Newman, J., Rice, M., Wadley, J., Walravens, F. (2008) Environmental Crime. A threat to our future. Environmental Investigation Agency pdf
 2. [unep.org]
 3. Solheim, E., Need for global action, in: D+C 9 (2016), S. 46.
 4. „UNEP-INTERPOL Report: Value of Environmental Crime up 26%“. 2016-06-04. Архивирано од изворникот на 2016-06-06. Посетено на 2021-04-24.
 5. Vidal, John; Bowcott, Owen (15 September 2016). „ICC widens remit to include environmental destruction cases“. The Guardian. Посетено на 20 September 2016.
 6. „POLICY PAPER ON CASE SELECTION AND PRIORITISATION“ (PDF). icc-cpi.int. Посетено на 20 September 2016.
 7. EPA Basic Information on criminal enforcement
 8. 8,0 8,1 Environmental crimes: profiting at earth's expense
 9. Statista statistics- Environmental crimes by country-Russia
 10. Environmental Crime: The Criminal Justice System's Role in Protecting the Environment By Yingyi Situ, David Emmons Published by Sage Publications, 1999 ISBN 0-7619-0036-5, ISBN 978-0-7619-0036-8
 11. 11,0 11,1 Tomkins, Kevin. Police, Law Enforcement and the Environment [online]. Current Issues in Criminal Justice; Volume 16, Issue 3; March 2005; 294-306
 12. White, R. 2003‘Environmental Issues and the Criminological Imagination’, Theoretical Criminology, 7(4): 483-506.
 13. Firestone, Michael (December 2016). „Two Decades of Enhancing Children's Environmental Health Protection at the U.S. Environmental Protection Agency“. Environmental Health Perspectives. 124 (12): 1823-A236. doi:10.1289/EHP1040. Посетено на 11 November 2020.Оваа статија содржи текст од овој извор, кој е во јавна сопственост.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]