Еи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еи
Ливадска еја
(Circus pygargus)
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Соколовидни
Семејство: Јастреби
Потсемејство: Еи
Родови

еја (Circus)
долгоноги еи (Geranospiza)
ејојастреби ('Polyboroides)

Еи (науч. Circinae) — потсемејство на грабливи птици во состав на семејството на јастребите (Accipitridae). Овие птици се карактеристични по тоа што ловат летајќи ниско на отворен простор, и јадат мали цицачи, влекачи и птици.

Највеќето видови се сместени во родот еја или жабар (Circus). Останатите три вида се распоредени во два рода: Polyboroides, the harrier-hawks, which are алопатрички (географски одделени) и ограничени на афротропската екозона. The remaining single species forms the монотипниот род Geranospiza.

Во Македонија се застапени четири вида: блатната (C. aeruginosus), полската (C. cyaneus), степската (C. macrourus) и ливадската еја (C. pygargus).[1]

Видови[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Ferguson-Lees, Christie, Franklin, Mead, and Burton. Raptors of the World. London: Christopher Helm, 1999. ISBN 0-7136-8026-1.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]