Прејди на содржината

Езерска жаба

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pelophylax|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Езерска жаба
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pelophylax
Вид: Езерска жаба
Научен назив
Pelophylax ridibundus
(Pallas, 1771)
Синоними

Rana ridibunda Pallas, 1771[2]

Marsh frog
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Amphibia
Order: Anura
Family: Ranidae
Genus: Pelophylax
Species:
P. ridibundus
Binomial name
Pelophylax ridibundus

(Pallas, 1771)
Synonyms

Rana ridibunda Pallas, 1771[4]

Езерска жаба ( Pelophylax ridibundus ) е вид водна жаба родена во Европа и делови на Азија. Тие се јавуваат во голем дел од Европа почнувајќи од западна Франција и се шират на Блискиот Исток и околу една четвртина во Русија.[5] Исто така, постојат изолирани популации во Саудиска Арабија и Рускиот Далечен Исток, заедно со некои воведени популации во Велика Британија и други места.[6] Овие жаби се многу благи во нивните живеалишта и се способни да населат мнозинство од различни видови водни тела. Езерската жаба е најголемиот вид жаба во поголемиот дел од својот опсег, со мажи кои растат до големина околу 97,86 mm (3,85 инчи) SVL и жени 102,36 mm (4,03 in) SVL.[7] Полноглавците можат да достигнат до 186 mm (7,32 инчи) во должинано тоа обично се случува на места со долги зими каде полноглавчето има време да расте. Marsабите од мочуриштата хибернираат во текот на зимата или под вода или во дупчиња и се во можност да го користат магнетното поле на Земјата за да ги лоцираат езерцата за размножување.[8]

Постои голема варијација во бојата и моделот, кои се движат од темнозелена до кафеава или сива, понекогаш со некои посветли зелени линии; полесна линија на грбот е генерално присутна. Езерската жаба обично ќе има потемна боја во рана пролет за да ја апсорбира топлината поефикасно.

Marsh frog (Pelophylax ridibundus) call recorded late evening in Basildon, Essex, UK

Езерските жаби имаат голема глава што е во состојба да проголта широк спектар на плен, претежно членконоги и други безрбетници. Во анализата на 53 возрасни лица во Тракија, Диптера сочинуваат 42,62%, а Колеоптера 21,84% од нивната исхрана.[9] Откриено е дека езерските жаби се искачуваат на водениот бивол за да можат да ги јадат мувите привлечени од него, навестувајќи можна меѓусебна врска.[10] Како полноглавци, тие јадат широк спектар на органски материи, вклучувајќи алги, ситници, растенија во распаѓање и мртви животни.[5]

Полноглавце на човечка рака.

Хибридогенеза[уреди | уреди извор]

Познати се три хибридогенетски хибриди на езерската жаба:

 • Жаба за јадење Pelophylax kl. esculentus (обично генотип RL): мала зелена жаба P. lessonae (LL) × P. ridibundus (RR) [11][12]
 • Хибридна жаба Граф Пелофилакс kl. графи (ПР):Пиринејска жаба Перес P. перези (ПП) × P. ridibundus (РР) или Пиринејска жаба P. perezi (PP) × масло за јадење жаба P. kl. esculentus (RE)(нејасно е кој еден премин беше примарна хибридизација)
 • Италијанска жаба за јадење Pelophylax kl. хиспаникус (РБ):Бергерска жаба П. Бергери (BB) × P. ridibundus (RR)

Нивната популација се одржува преку други премини со хибридогенеза.[12] На места каде што беа воведени, езерските жаби може да претставуваат закана за родниот Пелофилакс со разредување на генетскиот фонд, но постојат докази дека иако можат да бидат хибридизирани, тие не влијаат толку на вкупната популација.[6][13]

Дистрибутивниот ареал на видот ја покрива Средна и Источна Европа, вклучително и Балканскиот Полуостров. Оваа жаба е тесно поврзана со стоечките и слабо проточните води, обраснати со богата водна вегетација. Обично е друштвен, дневен и акватичен вид, но може да биде активна и преку ноќ, особено во појужните делови од нејзиниот дистрибутивен ареал. Периодот на парење е од април до мај. Езерската жаба хибернира во водните биотопи. Во Национален парк Галичица, езерската жаба е многу абундантна во Охридското и Преспанското Езеро, во блатната зона покрај езерата и семи-темпоралните локви.[14]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Kuzmin, Sergius; Tarkhnishvili, David; Ishchenko, Vladimir; Dujsebayeva, Tatjana; Tuniyev, Boris; Papenfuss, Theodore; Beebee, Trevor; Ugurtas, Ismail H.; Sparreboom, Max; Rastegar-Pouyani, Nasrullah; Disi, Ahmad Mohammed Mousa; Anderson, Steven; Denoël, Mathieu; Andreone, Franco (2009). Pelophylax ridibundus. Црвен список на загрозени видови. 2009: e.T58705A11825745. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T58705A11825745.en.
 2. Frost, Darrel R. (2013). Pelophylax ridibundus (Pallas, 1771)“. Amphibian Species of the World 5.6, an Online Reference. American Museum of Natural History. Посетено на 24 July 2013.
 3. Kuzmin, Sergius; Tarkhnishvili, David; Ishchenko, Vladimir; Dujsebayeva, Tatjana; Tuniyev, Boris; Papenfuss, Theodore; Beebee, Trevor; Ugurtas, Ismail H.; Sparreboom, Max; Rastegar-Pouyani, Nasrullah; Disi, Ahmad Mohammed Mousa; Anderson, Steven; Denoël, Mathieu; Andreone, Franco (2009). "Pelophylax ridibundus". IUCN Red List of Threatened Species. 2009: e.T58705A11825745. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T58705A11825745.en.
 4. Frost, Darrel R. (2013).
 5. 5,0 5,1 „Pelophylax ridibundus Marsh Frog“. AmphibiaWeb.
 6. 6,0 6,1 Leuenberger, Julien; Gander, Antoine; Schmidt, Benedikt R.; Perrin, Nicolas (20 February 2014). „Are invasive marsh frogs (Pelophylax ridibundus) replacing the native P. lessonae/P. esculentus hybridogenetic complex in Western Europe? Genetic evidence from a field study“. Conservation Genetics. 15 (4): 869–878. doi:10.1007/s10592-014-0585-0.
 7. Erismis, Ugur (7 March 2010). „Abundance, demography and population structure of Pelophylax ridibundus (Anura: Ranidae) in 26-August National Park (Turkey)“ (PDF). North-Western Journal of Zoology. 7 (1): 5–16.
 8. Shakhparonov, Ogurtsov, Vladimir, Sergey (November 2016). „Marsh frogs, Pelophylax ridibundus, determine migratory direction by magnetic field“. Journal of Comparative Physiology. 203 (1): 35–43. doi:10.1007/s00359-016-1132-x. PMID 27885506 – преку ResearchGate.
 9. Çiçek, Mermer, Kerim, A. (January 2007). „Food composition of the marsh frog, Rana ridibunda Pallas, 1771, in Thrace“. Turkish Journal of Zoology. 31 (1): 83–90 – преку ResearchGate.
 10. „A possible mutualistic interaction between vertebrates: frogs use water buffaloes as a foraging place“. Acta Herpetologica. 12 (1): 113–116. July 2017 – преку ResearchGate.
 11. Berger, L. (1970). „Some characteristics of the crossess within Rana esculenta complex in postlarval development“. Ann. Zool. 27: 374–416.
 12. 12,0 12,1 Holsbeek, G.; Jooris, R. (2010). „Potential impact of genome exclusion by alien species in the hybridogenetic water frogs (Pelophylax esculentus complex)“ (PDF). Biol Invasions. Springer Netherlands. 12: 1–13. doi:10.1007/s10530-009-9427-2. ISSN 1387-3547. Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-07-13. Посетено на 2015-06-19.
 13. „A record of alien Pelophylax species and widespread mitochondrial DNA transfer in Kaliningradskaya Oblast' (the Baltic coast, Russia)“ (PDF). BioInvasions Records. 9. June 2020. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-07-15. Посетено на 2021-07-21 – преку Regional Euro-Asian Biological Invasions Centre.
 14. НП Галичица

Надворешни врски[уреди | уреди извор]