Езеро Орел (Русија)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Езерото Орел е големо слатководно езеро во Хабаровски крај, Русија. Зафаќа површина од 314 км² и максимална длабочина од 3,8 м. Сместено е во близина на левиот брег на реката Амур, близу од устието.