Езеро Ледро

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ледро езеро

Езерото Ледро е езеро во Трентино, северна Италија . Езерото се наоѓа на надморска височина од 655 метри, а неговата површина е 2 187км2.

Езерото Ледро е познато како едно од најчистите езера во Трентино, а во текот на летото достигнува температура од 24 °C (75 °F), привлекувајќи туристи со своите четири плажи.

Во 2009[1] и 2011 година водата во езерото не била за пливање од цветање на алгите, предизвикани од Планктотрикс. .

Историја[уреди | уреди извор]

Репродукции на праисториски потпорни куќи на брегот на езерото Ледро.

Езерото Ледро потекнува од таложење на морена за време на четвртата глацијална ера. Од 1929 година, нивото на езерото е регулирано за да одговара на енергетските потреби на хидроцентралата Рива дел Гарда, која ја користи водата од езерото за производство на електрична енергија на база на пумпа- складирање.

Водните извори на езерото се главно под езерото.[се бара извор] Постојат и притоки (Massangla [2] (на западниот крај на езерото, приклучен со Torrente Assat of Pieve), Assat of Pur (од југ, на источниот крај на езерото) и Рио ди Вал Молини (на северниот агол на западниот крај на езерото)), иако тие се суви поголемиот дел од годината.[се бара извор]

Езерото Ледро Панорама

На езерото Ледро е место и на археолошка област со поврзан музеј и ботаничка градина сместени на реката Понале што тече од езерото на исток. Областа е откриена во 1920-тите кога нивото на езерото било спуштено за снабдување на хидроелектраната што се гради во Рива дел Гарда. Овој археолошки локалитет е еден од најважните во Европа за докажување на обемот и богатството на мануфактурите од своето време.

Panorama of the lake.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Il lago di Ledro si tinge di rosso giornaletrentino.it, accessed 1 May 2019
  2. Torrente Massangla, openstreetmap.org, accessed 4 May 2019

Надворешни врски[уреди | уреди извор]