Езерото Варезе

Од Википедија — слободната енциклопедија
Езерото Варезе видено од Азат

Езерото Варезе било домаќин на Европското првенство во кајакарство во 2012 година, Светската мастер регата во веслање во 2013 година, Светското првенство во веслање до 23 години во 2014 година, второто светско првенство во кајакарство во 2015 година и Светското првенство во веслање до 23 / 19 години во 2022 година.

Панорамски поглед на езерото од Бјандроно.

Формирање[уреди | уреди извор]

Потеклото на езерото Варезе датира од пред околу 15.000 години, во исто време со блиското езеро Маџоре, кога повлекувањето на ледникот Вербано го создало големиот слив во кој се наоѓа градот и неговото езеро денес, што во тоа време имал многу поголема површина и опфаќал голем дел од околните езера.

Водите[уреди | уреди извор]

Езерото во моментов (од 2015 година) не е погодно за капење.

Флора и фауна[уреди | уреди извор]

Флора

Помеѓу басените на езерото Варезе и езерото Комабио, Палуде Брабија, со површина од 459 хектари, е природен резерват кој штити еден од најдобро зачуваните примероци на низински тресет. Мочуриштето е алтернација на површини покриени со густа водна вегетација, со големи трски, врби и евла, понекогаш отворена вода, таканаречени бистри, мали водни тела со правилен облик. Од 1994 година, управувањето со резерватот му е доверено на Липу.

Фауна

Постојат околу 170 видови птици кои ја посетуваат областа на езерото Варезе. Меѓу најтешките за среќа има некои видови патки како што се Тафтуваната патка и Гадвол или чапјите како што се горчливиот и Црвена чапја.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]