Едонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Карта на Кралството Македонија со Едонис сместена во источните области на кралството.
Карта на Кралството Македонија со Едонис сместена во источните области на кралството.

Едонија била античка област меѓу устието на реките Стримон и Места, населена од Едонци и од Пиеријци, кои, во времето кога се шири македонската држава, се преселуваат од Пиерија кај Термајскиот Залив во подножјето на планината Пангај[1]. Оваа област е богата со рудно богатство, дрвена граѓа, стока, жито и риба. Пред освојувањето на Филип II Македонски во 357 п.н.е., во голем број градови живееле хеленски колонисти. Градовите Амфипол и Филипи претставувале големи економски и културни центри во антиката[2].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The Peloponnesian War (The Landmark Thucydides edition, Robt. B. Strassler, editor), Touchstone, New York, 1998, sec. 1.100 and 4.107, and maps 1.99 and 4.106
  2. Ф. Папазоглу, Македонски градови у римско доба, Скопје, 1957