Едла

Од Википедија — слободната енциклопедија

Едла (10 век - 11 век), била словенска жена од викиншка ера . Таа била мајка на шведскиот крал Емунд и на кралицата Астрид од Норвешка.

Традицијата вели дека Едла била ќерка на поглавар на племето Лехит кој владеел со дел од теренот помеѓу Одра и Елба . Таа била донесена во Шведска како воен заробеник в. 1000 во исто време или малку пред тоа, доаѓањето на Estrid на Ободритите (Estrid av obotriterna).

Кралот Олоф Скоткоунг се оженил со Естрид, но ја имал и Едла за љубовница. Таа станала мајка на Емунд, Астрид и веројатно Холмфрид. Сноре Стурласон вели дека нејзините деца биле испратени кај згрижувачки родители далеку од кралскиот двор бидејќи кралицата Естрид не била љубезна со нив. Ова може да укаже дека Едла умрела кога нејзините деца биле мали.

Деца[уреди | уреди извор]

  • Емунд Стариот, крал на Шведска
  • Астрид Олофсдотер се омажи за кралот Олав Втори од Норвешка
  • Холмфрид, сопруга на Свен Ладејарл

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Олмаркс, Аке Ала Сверигес дротнингар
  • Lagerqvist, Lars O. Sverige och dess regenter под 1.000 години (Albert Bonniers Förlag AB, 1982)ISBN 91-0-075007-7 .