Евротунел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Изградба на тунелот

Евротунел или Каналски тунел (француски: Le tunnel sous la Manche) — тунел под протокот Ламанш долг 50.5 километри[1] подводен железнички тунел кои ги поврзува Фолкстон, Кент во Англија со Кокел, близу Кале во северна Франција под Ламанш на протокот (теснецот) во Кале. Неговата најниска точка е 75 метри длабочина.[2] Каналскиот тунел го има најдолгиот подводен дел од секој тунел во светот иако Сеикан тунелот во Јапонија е севкупно поголем, на 53.85 km и подлабок на 240 m.

Тунелот има многу брзи Eurostar патувачки возови, Eurotunnel roll-on/roll-off возен транспорт - најдолгиот на светот - и меѓународни железнички товарни возови.[3] Во 1996 Американското друштво на цивилни инженери го препозна тунелот како едно од Седумте светски чуда на модерниот свет.[4]

Идејата за поминувачки тунел датира уште од 1802.[5] Како и да е, евентуалниот успешен проект, организиран од Eurotunnel, започна со градење во 1988 и се отвори во 1994. Проектот направи повеќе од 80% над предвидениот буџет.[6] Од таа конструкција, тунелот се соочи со неколку проблеми. Огнови ја попречија операцијата на тунелот. Илегални имигранти и барачи на засолништа го искористиле тунелот да влезат во Британија (по можност, дури и успешно влегле и пешки без никакво возилно),[7] предизвикувајќи мали дипломатски спорови околу Сенџер кампот за бегалци, кој беше затворен во 2002.[8]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име ICE p. 95.
  2. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2009-08-08. Посетено на 2009-05-28.
  3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Chisholm.
  4. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име The Plain Dealer.
  5. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Whiteside p17.
  6. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Flyvbjerg p. 12.
  7. http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/kent/7171985.stm
  8. http://www.guardian.co.uk/uk/2002/may/23/immigration.immigrationandpublicservices1