Европско село на штркот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Штркови во селото Кривогаштани

Европско село на штркот — титула која им се доделува на села и општини од страна на здружението „Европско природно наследство“ („Еуронатур“), кои поседуваат особено големи и редовни единки на штркови и кои водат грижа за нив.

Со ознаката „европско село на штркот“ се обидува да се зајакне заштитата на штрковите. Успехот покажува, дека и денес исто така е можно, да се зачува животниот простор на белите штркови.

Досега, 15 европски општини се означени како „европски села на штркот“.

Европски села на штркот[уреди | уреди извор]

Година Место Држава
1994 Чигоќ  Хрватска
1996 Наѓбајом  Унгарија
1996 Риштет  Германија
1997 Малпартида де Касерес  Шпанија
1997 Андрид  Романија
1999 Мала и Велика Полана  Словенија
2001 Тикоцин  Полска
2002 Мархег  Австрија
2005 Белозем  Бугарија
2008 Алтрој  Швајцарија
2011 Ескикараагач  Турција
2013 Чешиново-Облешево Македонија Македонија
2014 Бузица  Словачка
2015 Тараш  Србија
2016 Фере  Грција

Надворешни врски[уреди | уреди извор]