Европско првенство во фудбал за играчи под 21 година

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Европско првенство во фудбал за играчи под 21 година
Cup of the UEFA Under 21 Championship.jpg
КонфедерацијаЕвропа, УЕФА
Основана1978
Број на клубови53 (квалификации)
8 (завршен турнир)
Актуелен шампион [[Фудбалска репрезентација на 21 под Шведска година |]] (1. титула)
Најмногу титули [[Фудбалска репрезентација на 21 под Италија година |]]
(5. титули)
ЕП за играчи под 21 година - 2017

Европското првенство во фудбал за играчи под 21 година е меѓународно фудбалско натпреварување под покровителство на УЕФА.

Ово натпреварување постои уште од 1978 година, кога шампионатот бил променет од натпреварување за играчи под 23 години во натпреварување за играчи под 21 година. Првото Европско првенство за играчи под 21 година, било одржано во 1978. Актуелен првак е Шведска која го освои првенството во 2015 година одржано во Чешка.

Победници[уреди | уреди извор]

Под 23 години[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Победник Разултат Вице-шампион
1972 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под TCH година |]] 2–2 / 3–1
5–3 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под USSR година |]]
1974 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под HUN година |]] 2–3 / 4–0
6–3 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под GDR година |]]
1976 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под USSR година |]] 1–1 / 2–1
3–2 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под HUN година |]]

Под 21 година[уреди | уреди извор]

Година Домаќин Победник Резултат Вице-шампион
1978 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Yugoslavia година |]] 1–0 / 4–4
5–4 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под East Germany година |]]
1980 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под USSR година |]] 0–0 / 1–0
1–0 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под East Germany година |]]
1982 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под England година |]] 3–1 / 2–3
5–4 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под West Germany година |]]
1984 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под England година |]] 1–0 / 2–0
3–0 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под Spain година |]]
1986 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Spain година |]] 1–2 / 2–1
3–3 on aggregate, (3–0) ps
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под Italy година |]]
1988 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под France година |]] 0–0 / 3–0
3–0 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под Greece година |]]
1990 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под USSR година |]] 4–2 / 3–1
7–3 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под Yugoslavia година |]]
1992 N/A  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Italy година |]] 2–0 / 0–1
2–1 on aggregate
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под Sweden година |]]
1994  Франција  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Italy година |]] 1–0
aet
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под Portugal година |]]
1996  Шпанија  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Italy година |]] 1–1
(4–2) ps
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под Spain година |]]
1998  Романија  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Spain година |]] 1–0  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Greece година |]]
2000  Словачка  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Italy година |]] 2–1  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Czech Republic година |]]
2002  Швајцарија  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Czech Republic година |]] 0–0
(3–1) ps
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под France година |]]
2004  Германија  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Italy година |]] 3–0  [[Фудбалска репрезентација на 21 под SCG година |]]
2006  Португалија  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Netherlands година |]] 3–0  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Ukraine година |]]
2007  Холандија  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Netherlands година |]] 4–1  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Serbia година |]]
2009  Шведска  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Germany година |]] 4–0  [[Фудбалска репрезентација на 21 под England година |]]
2011  Данска  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Spain година |]] 2–0  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Switzerland година |]]
2013  Израел  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Spain година |]] 4–2  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Italy година |]]
2015  Чешка  [[Фудбалска репрезентација на 21 под Sweden година |]] 0–0
(4–3) ps
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под Portugal година |]]
2017  Полска

Успешност на репрезентациите; Победници и Вицешампиони[уреди | уреди извор]

Репрезентација Титули Вице-шампиони
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под ITA година |]] 5 (1992, 1994, 1996, 2000, 2004) 2 (1986, 2013)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под ESP година |]] 4 (1986, 1998, 2011, 2013) 2 (1984, 1996)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под ENG година |]] 2 (1982, 1984) 1 (2009)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под NED година |]] 2 (2006, 2007)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под USSR година |]] 2 (1980, 1990)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под East Germany година |]] /  [[Фудбалска репрезентација на 21 под GER година |]] 1 (2009) 3 (1978, 1980, 1982)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под YUG година |]] 1 (1978) 1 (1990)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под FRA година |]] 1 (1988) 1 (2002)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под CZE година |]] 1 (2002) 1 (2000)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под SWE година |]] 1 (2015) 1 (1992)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под SCG година |]] 1 (2004)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под GRE година |]] 2 (1988, 1998)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под POR година |]] 2 (1994, 2015)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под UKR година |]] 1 (2006)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под SRB година |]] 1 (2007)
 [[Фудбалска репрезентација на 21 под SUI година |]] 1 (2011)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]