Европско првенство во ватерполо 2010

Од Википедија — слободната енциклопедија
Учесници на европското првенство.
Спортски базен Младост.

Европското првенство во ватерполо 2010 е 29 европско првенство во ватерполо кое се одржало во Хрватска. Првенството се одржало од 29 август до 11 септември 2010.

Групи[уреди | уреди извор]

Група A Група B

 Црна Гора
 Хрватска
 Италија
 Романија
 Шпанија
 Турција

 Србија
 Унгарија
 Германија
 Грција
 Русија
 Македонија

Прелиминарна рунда[уреди | уреди извор]

     Тимови пласирани во полуфиналето.
     Тимови пласирани во четвртфиналето
     Тимови кои се борат за место за конечен пласман

Група A[уреди | уреди извор]

Тим Нат. Поб. Нер. Пор. ДГ. ПГ. Раз. Бодови
1.  Хрватска 5 4 0 1 54 32 +22 12
2.  Италија 5 4 0 1 42 35 +7 12
3.  Црна Гора 5 3 1 1 60 38 +22 10
4.  Романија 5 2 1 2 46 48 −2 7
5.  Шпанија 5 1 0 4 41 40 +1 3
6.  Турција 5 0 0 5 21 71 −50 0
  • Прва рунда

29 август 2010
10:00
Извештај Турција  6 – 12  Романија
Судии:
Ставропулос (ГРЦ), Венгенрот (ШВА)
Голови по четвртина: 2–3, 2–3, 1–4, 1–2
Џагатај 3 Голови Раду 4

29 август 2010
18:00
Извештај Италија  7 – 6  Шпанија
Судии:
Маргета (СЛО), Јухас (УНГ)
Голови по четвртина: 3-1, 1-2, 1-2, 2-3
Ајкарди, Пресчути, Фелуго (2) Голови Еспањол (2)

29 август 2010
20:40
Извештај Црна Гора  11 – 9  Хрватска
Судии:
Наумов (РУС), Левин (ИЗР)
Голови по четвртина: 1–3, 6–2, 1–3, 3–1
Јовановиќ, Ивовиќ, Злоковиќ, Јокиќ 2 Голови Бошковиќ, Бушље 2
  • Втора рунда

30 август 2010
11:30
Извештај Шпанија  10 – 11  Романија
Судии:
Стојковиќ (МКД), Науше (ГЕР)
Голови по четвртина: 1–2, 2–3, 5–3, 2–3
Молина, Валес, Гарсија 2 Голови Матеј Гиман, Георгеску 3

30 август 2010
13:00
Извештај Италија  11 – 10  Црна Гора
Судии:
Кун (УНГ), Ставридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 3–2, 3–4, 3–3, 2–1
Фелуго 3 Голови Јановиќ 5

30 август 2010
20:40
Извештај Хрватска  16 – 3  Турција
Судии:
Ќириќ (СРБ), Бендер (ГЕР)
Голови по четвртина: 3–2, 4–1, 6–0, 3–0
Добуд 4 Голови Окман, Џагатај, Хантал 1
  • Трета рунда

1 септември 2010
11:30
Извештај Турција  4 – 9  Италија
Судии:
Левин (ИЗР), Кун (УНГ)
Голови по четвртина: 1–2, 1–1, 1–4, 1–2
Окман 2 Голови Гало 4

1 септември 2010
18:00
Извештај Романија  7 – 13  Хрватска
Судии:
Ставридис (ГРЦ), Јухас (УНГ)
Голови по четвртина: 4–3, 1–3, 1–4, 1–3
Раду, Лоспеда 2 Голови Бусље 6

1 септември 2010
20:40
Извештај Црна Гора  8 – 7  Шпанија
Судии:
Наумов (РУС), Бервец (ХОЛ)
Голови по четвртина: 3–2, 2–2, 2–2, 1–1
Јановиќ. Злоковиќ, Јокиќ 2 Голови Молина, Валес, Пероне 2
  • Четврта рунда

3 септември 2010
11:30
Извештај Црна Гора  22 – 2  Турција
Судии:
Борел (ШПА), Древал (РУС)
Голови по четвртина: 5–1, 6–0, 5–0, 6–1
Јовановиќ. Ивовиќ, Злоковиќ 4 Голови Гункут, Гувен 1

3 септември 2010
18:00
Извештај Италија  10 – 7  Романија
Судии:
Наумов (РУС), Ставропулос (ГРЦ)
Голови по четвртина: 4–2, 1–1, 2–1, 3–3
Филиоли 3 Голови Раду 3

3 септември 2010
20:40
Извештај Шпанија  6 – 8  Хрватска
Судии:
Маргета (СЛО), ЛЕвин (ИЗР)
Голови по четвртина: 1–2, 0–1, 2–1, 3–4
Молина, Гарсија 2 Голови Муслим, Шукно 2
  • Петта рунда

5 септември 2010
13:00
Извештај Турција  6 – 12  Шпанија
Судии:
Древал (РУС), Бервец (ХОЛ)
Голови по четвртина: 2–5, 3–1, 0–4, 1–2
Окан, Хантал, Бескардеслер 2 Голови Галего 3

5 септември 2010
18:00
Извештај Романија  9 – 9  Црна Гора
Судии:
Стравидис (ГРЦ), Наумов (РУС)
Голови по четвртина: 3–3, 1–3, 4–1, 1–2
Јосеп 3 Голови Јановиќ, Злоковиќ, Гојковиќ 2

5 септември 2010
20:40
Извештај Италија  5 – 8  Хрватска
Судии:
Тулга (ТУР), Левин (ИЗР)
Голови по четвртина: 2–3, 2–1, 1–4, 0–0
Фелуго 2 Голови Шукно 3

Група B[уреди | уреди извор]

Team G W D L GF GA Diff Points
1.  Унгарија 5 4 1 0 46 34 +12 13
2.  Србија 5 4 0 1 71 36 +35 12
3.  Германија 5 3 0 2 32 45 −13 9
4.  Грција 5 1 1 3 32 37 −5 4
5.  Македонија 5 1 0 4 35 53 −18 3
6.  Русија 5 1 0 4 42 53 −11 3
  • Прва рунда

29 август 2010
11:30
Извештај Русија  9 – 10  Македонија
Судии:
Ричители (ИТА), Симион (РОМ)
Голови по четвртина: 3–3, 2–2, 2–1, 2–4
Јурчик 3 Голови Вуксановиќ 3

29 август 2010
13:00
Извештај Унгарија  10 – 8  Германија
Судии:
Фрањуловиќ (ХРВ), Бргуљан (ЦГР)
Голови по четвртина: 3–3, 3–1, 3–1, 1–3
Бирош 4 Голови Ресинг, Елер, Кројцман 2

29 август 2010
16:30
Извештај Србија  13 – 5  Грција
Судии:
Буч (ШПА), Беровец (ХОЛ)
Голови по четвртина: 2–1, 4–2, 3–1, 4–1
Удовичиќ 4 Голови Пападогконас, Миралис, Делакас, Афрудакис, Мурикис 1
  • Втора рунда

30 август 2010
10:00
Извештај Германија  7 – 6  Русија
Судии:
Гомес (ИТА), Власиќ (ХРВ)
Голови по четвртина: 2–0, 1–3, 2–2, 2–1
Оелер 3 Голови Халтурин, Стратон 2

30 август 2010
16:30
Извештај Србија  6 – 9  Унгарија
Судии:
Борел (ШПА), Тулга (ТУР)
Голови по четвртина: 1-2, 2-1, 0-4, 3-2
Филип Филиповиќ 3 Голови Мадараш 3

30 август 2010
18:00
Извештај Грција  10 – 5  Македонија
Судии:
Левин (ИЗР), Бонај (ФРА)
Голови по четвртина: 2–2, 4–1, 0–1, 4–1
Миралис, Мурикис 2 Голови Вуксановиќ, Боначиќ, Крецковиќ, Бркиќ, Латковиќ 1
  • Трета рунда

1 септември 2010
10:00
Извештај Русија  10 – 16  Србија
Судии:
Гомез (ИТА), Власиќ (ХРВ)
Голови по четвртина: 2–7, 3–3, 1–1, 4–5
Дмитри Стратан 3 Голови Пијетловиќ, Никиќ 3

1 септември 2010
13:00
Извештај Македонија  7 – 8  Германија
Судии:
Тулга (ТУР), Франуловиќ (ХРВ)
Голови по четвртина: 1–3, 1–3, 4–2, 1–0
Делаш 3 Голови Полице, Елер, Кројзман 2

1 септември 2010
16:30
Извештај Унгарија  6 – 6  Грција
Судии:
Ричители (ИТА), Маргета (СЛО)
Голови по четвртина: 0–3, 1–0, 3–2, 2–1
Варга, Бирош 2 Голови Афрудакис 2
  • Четврта рунда

3 септември 2010
10:00
Извештај Србија  19 – 9  Македонија
Судии:
Бонај (ФРА), Гомез (ИТА)
Голови по четвртина: 4–0, 2–1, 7–2, 6–6
Прлаиновиќ 5 Голови Делаш 3

3 септември 2010
13:00
Извештај Унгарија  14 – 10  Русија
Судии:
Фрањуловиќ (ХРВ), Буч (ШПА)
Голови по четвртина: 5–3, 3–3, 3–1, 3–3
Варга 4 Голови Јурчик 4

3 септември 2010
16:30
Извештај Грција  5 – 6  Германија
Судии:
Тулга (ТУР), Бргуљан (ЦГР)
Голови по четвртина: 0–2, 1–1, 2–2, 2–1
Милонакис 2 Голови Полице 3
  • Петта рунда

5 септември 2010
10:00
Извештај Србија  17 – 3  Германија
Судии:
Буч (ШПА), Ставропулос (ГРЦ)
Голови по четвртина: 4–2, 5–0, 2–0, 6–1
Удовичиќ, Филиповиќ 3 Голови Реал, Штам, Елер 1

5 септември 2010
11:30
Извештај Русија  7 – 6  Грција
Судии:
Гомез (ИАТ), Кун (УНГ)
Голови по четвртина: 3–2, 0–0, 2–3, 2–1
Агарков 3 Голови Миралис 3

5 септември 2010
16:30
Извештај Унгарија  7 – 4  Македонија
Судии:
Бргуљан (ЦГР), Науше (ГЕР)
Голови по четвртина: 2–0, 2–4, 0–0, 3–0
Варга 3 Голови Виксановиќ 2

7 - 12 место[уреди | уреди извор]

7 - 12 место[уреди | уреди извор]


7 септември 2010
13:00
Извештај Шпанија  9 – 6  Русија
Судии:
Левин (ИЗР), Симион (РОМ)
Голови по четвртина: 3–0, 2–1, 2–5, 2–0
Молина 3 Голови Лисунов 4

7 септември 2010
15:00
Извештај Турција  9 – 6  Македонија
Судии:
Бонај (ФРА), Јухас (УНГ)
Голови по четвртина: 2–0, 1–2, 3–3, 3–1
Окман 3 Голови Бркиќ 3

7-12 полуфинале[уреди | уреди извор]


9 септември 2010
12:00
Извештај Шпанија  12 – 11  Грција
Судии:
Ќириќ(СРБ), Науше (ГЕР)
Голови по четвртина: 2–3, 3–1, 3–3, 2–3  OT: 2–1
Гарсија 3 Голови Миралис 3

9 септември 2010
14:00
Извештај Турција  8 – 15  Романија
Судии:
Левин (ИЗР), Стравридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 2–3, 0–6, 3–2, 3–4
Хантал 3 Голови Георгеску 5

11 место[уреди | уреди извор]


9 септември 2010
10:00
Извештај Русија  5 – 4  Македонија
Судии:
Ставропулос (ГРЦ), Власиќ (ХРВ)
Голови по четвртина: 1–2, 2–0, 1–0, 1–2
Новоксенов 2 Голови Бениќ 2

9 место[уреди | уреди извор]


10 септември 2010
10:00
Извештај Грција  10 – 7  Турција
Судии:
Бендер (ГЕР), Франуловиќ (ХРВ)
Голови по четвртина: 4–2, 2–2, 1–1, 3–2
Гунас 2 Голови Окман 3

7 место[уреди | уреди извор]


10 септември 2010
12:00
Извештај Шпанија  7 – 8  Романија
Судии:
Стајковиќ (МКД), Бервец (ХОЛ)
Голови по четвртина: 0–0, 3–4, 0–4, 4–0
Раду 3 Голови Молина 3

Финална рунда[уреди | уреди извор]

Четвртфиналисти[уреди | уреди извор]


7 септември 2010
17:45
Извештај Италија  6 – 2  Германија
Судии:
Борел (ШПА), Ставридис (ГРЦ)
Голови по четвртина: 2–1, 2–1, 1–0, 1–0
Фиглиоли 2 Голови Буковски , Елер 1

7 септември 2010
20:40
Извештај Црна Гора  5 – 6  Србија
Судии:
Маргета (СЛО), Тулга (ТУР)
Голови по четвртина: 2–1, 1–1, 1–2, 1–2
Јановиќ 2 Голови Удовичиќ 4

Полуфинале[уреди | уреди извор]


9 септември 2010
17:45
Извештај Србија  9 – 10  Хрватска
Гледачи: 5000
Судии:
Наумов (РУС), Борел (ШПА)
Голови по четвртина: 1–2, 4–4, 2–2, 2–2
Гоциќ 3 Голови Буриќ, Бошковиќ 3

9 септември 2010
20:40
Извештај Италија  10 – 8  Унгарија
Судии:
Маргета (СЛО), Буч (ШПА)
Голови по четвртина: 2–0, 2–3, 4–3, 2–2
Фиглиоли 3 Голови Мадараш 3

5 место[уреди | уреди извор]


10 септември 2010
14:00
Извештај Германија  6 – 14  Црна Гора
Судии:
Кун (УНГ), Симион (РОМ)
Голови по четвртина: 0–5, 4–3, 1–2, 1–4
Штам 2 Голови Злоковиќ, Гојковиќ, Јановиќ 3

3 место[уреди | уреди извор]


11 септември 2010
17:45
Извештај Србија  10 – 8  Унгарија
Судии:
Гомез (ИТА), Бргуљан (ЦГР)
Голови по четвртина: 3–1, 2–2, 2–1, 3–4
Удовичиќ, Филиповиќ 3 Голови Киш, Мадараш, Варга 2

Финале[уреди | уреди извор]


11 септември 2010
20:40
Извештај Хрватска  7 – 3  Италија
Судии:
Стравридис (ГРЦ), Тулга (ТУР)
Голови по четвртина: 2–2, 1–0, 2–0, 2–1
Бошковиќ, Бусље 2 Голови Луонго, Фиглиоло, Гало 1

Конечен распоред[уреди | уреди извор]

Ранг Тим
Med 1.png  Хрватска
Med 2.png  Италија
Med 3.png  Србија
4.  Унгарија
5.  Црна Гора
6.  Германија
7.  Романија
8.  Шпанија
9.  Грција
10.  Турција
11.  Русија
12.  Македонија

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]