Европско првенство во атлетика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европското првенство во атлетика е натпреварување организирано од страна на Европската Атлетска Федерација. До 2010 се одржувало традиционално на секои четири години, но од 2010 се одржува на секои две години. Кога првенството се одржува во иста година со Летните Олимпикски Игри, не се одржуваат маратонските трки и трките во брзо одење.

Резиме на првенствата[уреди | уреди извор]

Година Град Држава Датум
1 1934 Торино  Италија 7–9 септември
2 1938 Париз  Франција 3–5 септември
1938 Виена  Германија 17–18 септември
3 1946 Осло  Норвешка 22–25 август
4 1950 Брисел  Белгија 23–27 август
5 1954 Берн  Швајцарија 25–29 август
6 1958 Стокхолм  Шведска 19–24 август
7 1962 Белград  Југославија 12–16 септември
8 1966 Будимпешта  Унгарија 30 август – 4 септември
9 1969 Атина  Грција 16–21 септември
10 1971 Хелсинки  Финска 10–15 август
11 1974 Рим  Италија 2–8 септември
12 1978 Прага Чешка Чехословачка 29 август – 3 септември
13 1982 Атина  Грција 3–9 септември
14 1986 Штутгарт  Западна Германија 26–31 август
15 1990 Сплит  Југославија 26 август – 2 септември
16 1994 Хелсинки  Финска 7–14 август
17 1998 Будимпешта  Унгарија 18–23 август
18 2002 Минхен  Германија 6–11 август
19 2006 Гетеборг  Шведска 7–13 август
20 2010 Барселона  Шпанија 27 јули – 1 август
21 2012 Хелсинки  Финска 27 јуни – 1 јули
22 2014 Цирих  Швајцарија август
23 2016 Амстердам  Холандија

Табела на медали на сите времиња 1934–2012[уреди | уреди извор]

 Место  Земја Злато Сребро Бронза Вкупно
1  СССР 121 109 103 333
2  Обединето Кралство 93 74 80 247
3  Источна Германија 91 82 65 238
4  Германија 83 93 95 271
5  Франција 55 48 47 150
6  Русија 51 47 46 144
7  Полска 38 38 53 129
8  Италија 35 42 39 116
9  Финска 31 29 37 97
10  Шведска 27 36 37 100
11  Шпанија 20 17 27 64
12  Холандија 17 19 13 59
13  Унгарија 16 19 23 58
14  Чехословачка 16 16 27 59
15  Украина 15 22 15 52
16  Бугарија 12 12 12 36
17  Португалија 11 8 8 27
18  Норвешка 9 12 14 35
19  Турција 8 3 3 14
20  Романија 7 21 10 38
21  Белорусија 7 10 9 26
21  Белгија 7 10 9 26
23  Грција 7 3 9 19
24  Југославија 6 6 3 15
25  Чешка 5 7 5 17
26  Швајцарија 4 10 9 23
27  Данска 3 6 4 13
28  Ирска 3 6 2 11
29  Естонија 3 4 2 9
30  Латвија 3 2 2 7
31=  Хрватска 3 1 1 5
31=  Исланд 3 1 1 5
33  Австрија 2 1 3 6
34  Словенија 2 1 1 4
35  Израел 2 0 0 2
36  Литванија 1 2 3 6
37  Словачка 1 1 0 2
38  Србија 0 2 1 3
39  Луксембург 0 1 0 1
40=  Азербејџан 0 0 1 1
40=  Молдавија 0 0 1 1
Total 818 821 819 2458

Надворешни врски[уреди | уреди извор]