Европски фонд за бегалци

Од Википедија — слободната енциклопедија

Европски фонд за бегалци (ЕРФ) — фонд дизајниран да го олесни споделувањето на финансиските трошоци за прием, интеграција и доброволна репатријација на бегалците меѓу земјите-членки на Европската Унија.[1] Во ЕРФ учествувале сите земји-членки на ЕУ, освен Данска.[2] Фондот финансирал и национални и транснационални проекти, вклучително и обезбедување вештини и јазична обука за бегалците, подобрувања на капацитетите за прием и операции за преселување или преместување бегалци. На ЕРФ му биле доделени 630 милиони евра за финансирање во периодот 2008-2013 година.[2] Фондот бил формиран во 2000 година, заменувајќи ги претходните ад хок мерки за финансирање.[3] Во април 2014 година, ЕРФ, заедно со Фондот за европска интеграција и Европскиот фонд за враќање, бил заменет со Фондот за миграција и интеграција на азил (АМИФ) формиран за периодот 2014–2020 година.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „European Refugee Fund“. UNHCR. Посетено на 21 July 2015.
  2. 2,0 2,1 „Refugee Fund“. European Commission. Посетено на 21 July 2015.
  3. Peers, Steve (2011). EU Justice and Home Affairs Law (3. изд.). Oxford: Oxford University Press. стр. 124. ISBN 978-0199604906.
  4. „ECRE publishes note on the Asylum, Migration and Integration Fund“. European Council on Refugees and Exiles. 29 May 2015. Архивирано од изворникот на 6 September 2015. Посетено на 21 July 2015.