Европски заедници

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

{{Странична лента со расклопни списоци | name = Политика на Европската Унија | bodyclass = vcard | wraplinks = true | headingstyle = padding-bottom :0.5em; padding-top: 0; text-align: left; | expanded = | liststyle = padding-top: 0; text-align: left; |listtitlestyle = text-align:left; background:lavender;

| title =

Flag of Europe.svgОваа статија е дел од серијалот за
политиката на
Европска Унија

| list1name = Земји членки | list1title = Земји-членки (Предлошка:EUnum)

| list1 =Европската Унија од 31 Јануари 2020

Former member states (1)

| list2name = договори | list2title = Treaties | list2 =Treaties of accession

Treaties of succession

Other treaties

Abandoned treaties and agreements

| list3name = executive | list3title = Executive | list3 = Предлошка:Претседател на Европскиот совет

Поврзано[уреди извор]

Европски заедници, скратено ЕЗ (на англиски: European Communities, EC), понекогаш се нарекува и само Европска заедница (European Community) — три поранешни меѓународни организации кои биле управувани од ист сет на институции. Овие организации биле: Европската заедница за јаглен и челик (ЕЗЈЧ), Европската заедница за атомска енергија (ЕВРОАТОМ) и Европската економска заедница (ЕЕЗ), последнава преименувана во Европска заедница (ЕЗ) во 1993 година согласно Договорот од Мастрихт, со кој била создадена Европската Унија (ЕУ).

Кога Европските заедници биле инкорпорирани во Европската Унија во 1993 година, тие станале прв столб во структурата на ЕУ наречена „Трите столбови на Европската Унија“. Европската заедница за јаглен и челик престанала да постои во 2002 година откако истекол нејзиниот основачки договор. Европската заедница била распуштена во 2009 година согласно Лисабонскиот договор при што ЕУ станала правен наследник на истата. ЕВРОАТОМ останала ентитет различен од ЕУ, но е управувана од истите институции.